Kosttilskud - skal... skal ikke

Nogle kosttilskud kan kickstarte din sundhed. Andre skal du holde dig langt fra, ifølge Ekstra Bladets test af diverse kosttlskud

Det kan være svært at vide hvilke vitaminpiller der er gode at indtage på daglig basis. (Foto: Colourbox)
Det kan være svært at vide hvilke vitaminpiller der er gode at indtage på daglig basis. (Foto: Colourbox)

Vinter betyder desværre ikke bare julemad og hygge. Den mørke tid får os også til at flå kosttilskud ned fra hylderne og kaste alternative tabletter mod forkølelse, træthed, modløshed og mangel på lys og varme i halsen. Men det er ikke alle kosttilskud, hvor hele sandheden står på etiketten.

- Det er et ugennemskueligt marked for forbrugerne. Producenterne kan sælge kosttilskud, uden at det er bevist, at det virker. Man ser, at de lovpriser et tilskud på baggrund af en mindre undersøgelse, selv om der findes flere andre større undersøgelser, som viser det modsatte, fortæller ledende overlæge på Cph. Trial Unit, Center for Klinisk Interventionsforskning på Rigshospitalet, Christian Gluud.

For meget af det gode
De fleste voksne mennesker har dybest set ikke behov for ekstra kosttilskud, hvis de spiser en varieret kost med rigelig frugt og grønt. Alligevel er der produkter på markedet, som, eksperterne er enige om, vil gavne de fleste.

Fiskeolie med et koncentreret indhold af omega -3-fedtsyrer vil mange af os have glæde af, fordi vi spiser for lidt fed fisk og ikke får forebygget hjertekarsygdomme ordentligt. D-vitamin har også vist gode takter i videnskabelige forsøg og kan gøre mere for mange end bare styrke deres knogler.

- På pakkerne skal der stå, hvor meget af anbefalet daglig tilførsel (ADT), kosttilskuddet udgør. Her skal man aldrig vælge produkter med mere end 100 procent ADT, siger cand.scient. i humanernæring Per Brændgaard, der er selvstændig ernæringskonsulent.

Spørg først lægen
Sundhedschef i Hjerteforeningen Ingrid Willaing anbefaler danskere med kroniske sygdomme at spørge deres læge til råds, før de begynder at tage kosttilskud.

- Det er ikke bare kosttilskud, men midler med en høj koncentration af et bestemt stof. Det, der kan være gavnligt for nogle, kan være skadeligt for andre. Folk, der får blodfortyndende medicin, skal eksempelvis passe på tilskud med fiskeolie og hvidløg, de de kan forstærke virkningen af medicinen, forklarer hun.

Generelt skal forbrugerne også være opmærksomme på, at de fleste virkningsfulde produkter ofte har bivirkninger.

Læs mere om kosttilskud i kup! i Ekstra Bladet i dag.