Populært Alzheimer-middel duer ikke

De populære ginkgo-præparater, som sælges for millarder som Alzheimer-forebyggelse, har ingen virkning, siger amerikanske forskere

Ginkgo-træet er smukt og ældgammelt - men det hjælper ikke imod Alzheimer's, siger amerikanske forskere. (Foto: flickr.com)
Ginkgo-træet er smukt og ældgammelt - men det hjælper ikke imod Alzheimer's, siger amerikanske forskere. (Foto: flickr.com)

Et af de mest populære midler til forebyggelse af sygdommen Alzheimer's har fået et skud for boven af en undersøgelse, som University og Pittsburgh i USA offentliggør i denne uge udgave af Journal of the American Medical Association.

Udtræk af det ældgamle tempeltræ ginkgo har længe været anset for et virksomt middel imod udvikling af Alzheimer's - USA sælger alene ginkgo-produkter til kunder verden over for omkring halvanden milliard kroner om året.

Tre-et-halvt års undersøgelse
Men undersøgelsen fra Pittsburgh viser gennem tre-et-halvt år, at ældre og gamle mennesker, som fik enten ginkgo-produkter eller et placebo-produkt, ikke viste nogen forskel overhovedet i udvikling af Alzheimer's.

Mange menesker frygter at gå til grunde i Alzheimer's ubønhørlige mørke. Blandt dem den 86-årige Blanche Danick, som for nylig spurgte sin datter, om det mon ikke var en god idé at tage ginkgo? Datteren, Edythe London, rådede moderen til at lade være.

Gå ud og se andre mennesker
Edythe London er professor i psykiatri og farmakologi på University of California, UCLA, og beskæftiger sig med hjerne og aldring. Og hun fortalte sin mor, at der er andre ting, som hun kan gøre for at dæmme op for forfald:

- Jeg sagde til hende, at hun skal gå ud, være aktiv og se andre mennesker hver dag. Mennesker er som rotter - hvis man sætter en rotte i et bur helt alene, klarer den ikke mange prøver. Men hvis man sætter flere rotter i buret og giver dem legetøj, får man klogere rotter ud af det.

Se artiklen om undersøgelsen her