Smertemedicin giver hjerteproblemer

Smertemedicinen Diclofenac fordobler risikoen for blodprop i hjertet. Brug det med megen omtanke, advarer Lægemiddelstyrelsen

Risikoen for at dø af en komplikation i hjertet fordobles ved brug af medicin, der indeholder Diclofenac. (Foto: Thomas Borberg)
Risikoen for at dø af en komplikation i hjertet fordobles ved brug af medicin, der indeholder Diclofenac. (Foto: Thomas Borberg)

Hver femte voksne dansker tager det smertestillende middel Diclofenac, når de har ondt i ryggen, hovedpine eller smerter i muskler og led.

Midlet sælges blandt andet under navnet Voltaren og kan fås i håndkøb på apoteket. Men nu viser en ny dansk undersøgelse, at stoffet fordobler risikoen for at få en blodprop i hjertet, skriver Politiken i dag.

Kæmpe overdødelighed
Undersøgelsen blandt en million raske danskere afslører, at personer, som bruger Voltaren eller lignende kopimedicin med Diclofenac, har en overdødelighed på flere hundrede om året.

- Det er en rystende stor del af befolkningen, som tager det her middel. Og det er altså folk, der ingen hjerteproblemer har, som får fordoblet deres risiko for at dø af hjertekomplikationer, siger hjertelæge på Gentofte Hospital Christian Torp-Pedersen, som står bag undersøgelsen.

Lægemiddelstyrelsen tager undersøgelsens resultater 'meget alvorligt', lyder det fra overlæge i styrelsen Steffen Thirstrup.

- Vi har tidligere været ude og advare om det, og nu gør vi det igen: Brug midlet med megen omtanke, siger han.