Praktiserende læger skal kulegraves

En undersøgelse skal kaste lys over, hvad de praktiserende læger egentlig laver med deres patienter, og hvad danskerne reelt fejler

Hvad foregår der egentlig hos lægen? Undersøgelsen skal skaffe svar. (Foto: Colourbox)
Hvad foregår der egentlig hos lægen? Undersøgelsen skal skaffe svar. (Foto: Colourbox)

Mere end 85 procent af danskerne er i kontakt med deres praktiserende læge på et år. Alligevel er der alt for lidt viden om, hvad der egentlig foregår hos lægerne.

Nu skal den største danske undersøgelse nogensinde vise, hvad det er for sygdomme, patienterne henvender sig til lægen med, og hvad lægerne stiller op med patienterne.

- Dermed kan vi både forbedre behandlingen til gavn for patienterne og styrke lægernes uddannelse. Det vil bl.a. give langt bedre viden om, hvor mange patienter, der kommer med rene fysiske symptomer, og hvor mange der har flere lidelser og også psykiske symptomer. Det kan gavne de mere komplekse patienter, siger projektleder og seniorforsker Grete Moth fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet til Ritzau.

Undersøgelsen retter sig mod alle 857 læger i Region Midtjylland. De har typisk hver 40-50 kontakter til patienter dagligt.