Amning giver gode lunger

Det er noget af en kraftanstrengelse for babyer at suge mælk ud af mors bryster. Men udover modermælken er sund, så gavner den fysiske anstrengelse børnenes lunger

Amning give gode lunger. (Foto: Colourbox)
Amning give gode lunger. (Foto: Colourbox)

Det giver gode lunger at hænge i mors barm! Det har britiske og amerikanere forskere slået fast efter et langvarigt studie, der viser, at børn, der er blevet ammet i mindst fire måneder, har en bedre lungefunktion end flaskebørn.

Forskerne har fulgt 1456 børn fra den engelske ø Isle of Wight fra de blev født og 10 år frem. En tredjedel af børnene blev ammet i mindst fire måneder - og disse unger kunne i gennemsnit puste mere ud efter en dyb indånding. Det kunne de uafhængigt af om deres mor led af astma eller nogen anden form for allergi. Det skriver magasinet Thorax.

Sug, baby
At børnenes pusteri ikke viste nogen sammenhæng med mødrenes sundhedstilstand, gav forskerne et praj om, at der måtte være en anden forklaring. Og Dr Syed Arshad fra Southampton og fra David Hide Asthma and Allergy Research Centre på Isle of Wight mener derfor, at alle de kræfter amme-børnene brugte for at suge mælken ud, er svaret på deres bedre lungekapacitet.

Det kræver cirka tre gange så mange kræfter at suge mælk ud af et bryst som af en sutteflaske. Forskerne har derfor nu taget kontakt til sutteflaskeproducenter for at få dem til at lave sutter, hvor det er mere krævende for spædbørn at suge mælken ud.