Mild overvægt øger dødsrisiko

Selv om du har normalt BMI kan du være i farezonen. Fem centimeter ekstra om maven øger dødsrisiko med 17 procent

Her er en kvinde, som bestemt ikke har problemer med hverken overvægt eller livvidde. (Modelfoto: Colourbox)
Her er en kvinde, som bestemt ikke har problemer med hverken overvægt eller livvidde. (Modelfoto: Colourbox)

Vi ved alle, at overvægt er usundt. Men mange af os finder trøst i, at vi kun er moderat overvægtige.

Nu skyder forskerne dog den tryghed ned med en gigantisk undersøgelse, som fastslår, at blot fem centimeter ekstra i omfang øger risikoen for tidlig død med 13 procent for kvinder og 17 procent for mænd.

I alt 360.000 mennesker i ni europæiske lande har deltaget i undersøgelsen, som netop er blevet præsenteret i The New England Journal of Medicine.

Mavemålet viser dødsrisikoen
Faktisk kan vi sagtens have et normalt BMI (Body Mass Index), og alligevel være i risikozonen, viser undersøgelsen. I stedet skal vi fokusere på forholdet mellem omkredsen af hofterne og maven.

Mavemålet alene kan også fortælle meget om vores velbefindende - eller mangel på samme: Mænd med en livvidde på 119 cm. og derover har dobbelt så stor dødsrate som mænd med en livvidde på 80 cm. eller derunder. For kvinder hedder 'det farlige tal' 99 cm. og derover, mens 'det gode tal' er 65 cm. og derunder.

- Vi var overraskede over, at livvidden har så stor betydning for folks helbred og overdødelighed, siger professor Elio Riboli fra Imperial College i London til BBC.

- Der er ikke mange enkelte faktorer, som så drastisk øger en persons risiko for at dø tidligt, hvis vi ser bort fra rygning og alkohol, forklarer han.