Pillen, der kan tænke selv

En intelligent pille giver nye muligheder for medicinering, og det er godt håb for patienter med alvorlige lidelser i mave-tarmregionen

Philips's prototype måler bare 11 x 26 mm, og den er klar til masseproduktion. (Foto: Reuters)
Philips's prototype måler bare 11 x 26 mm, og den er klar til masseproduktion. (Foto: Reuters)

Færre bivirkninger og mere præcis behandling bliver virkelighed med en intelligent pille.

Den virksomme medicin ligger inde i en kapsel, som derudover også indeholder en mikroprocessor, batteri, trådløs radiosender og en pumpe, skriver Reuters.

Med det isenkram kan kapslen selv frigive medicinen på lige præcis det sted i kroppen, der er brug for det. Derfor vil pillen være særlig velegnet i behandlingen af fordøjelsessygdomme som for eksempel Crohns sygdom eller tyktarmskræft.

Færre bivirkninger
Kapsler med indbyggede miniature kameraer er allerede brugt i forbindelse diagnosticering, men de har indtil videre ikke kunnet frigive medicin, lyder det fra den hollandske udvikler, Philips.

Når først den intelligente kapsel er slugt af patienten, kan den udpege sin placering i mellemgulvet ved at måle syreindholdet og den 'lokale' temperatur. Derfor frigives medicinen først på præcist det sted, hvor der er brug for det.

Dermed behøver der ikke være helt så meget medicin i kapslen, og det nedsætter risikoen for bivirkninger.

Philips vil præsentere kapslen på et landsmøde for American Association of Pharmaceutical Scientists senere denne måned.