Måtte køre ni timer med syg mormor

Med en dødssyg mormor på bagsædet blev to børnebørn kostet rundt i ni timer mellem tre sygehuse i stedet for at få behandling

Bjarke Nielsen og Anja Slootens bedstemor tør ikke lade sit navn komme frem af frygt for en endnu dårligere behandling i  sundhedsvæsnet. (Foto: Per Rasmussen)
Bjarke Nielsen og Anja Slootens bedstemor tør ikke lade sit navn komme frem af frygt for en endnu dårligere behandling i sundhedsvæsnet. (Foto: Per Rasmussen)

- På den her måde vil jeg ikke leve. Pas godt på morfar, når jeg er væk.

Ordene kommer fra en 83-årig alvorligt syg kvinde, der var døden nær af udmattelse og på vej til at give op. Med sine to børnebørn, Bjarke Nielsen, 34, og Anja Slooten, 38, som chauffører sendte lægerne hende i lørdags ud på en ni timers køretur mellem sygehusene i Kalundborg, Slagelse og til sidst Holbæk, før man fandt en læge, der gik mere op i patienterne end i lukketider og sygehus-bureaukrati.

Startede kl. 11
- Anja og jeg måtte slæbe mormor mellem os. Vores sygehus-rundtur med hende i bilen begyndte kl. 11 hos lægevagten på Kalundborg Sygehus og endte klokken 20 på Holbæk Sygehus. Heldigvis døde hun ikke undervejs, siger Bjarke Nielsen.

Den gamle kone tør ikke få sit navn i avisen af frygt for at blive dårligt behandlet. Hun lider af en blodsygdom, hendes hjerte er for stort, hun har vand i lungerne og er afhængig af blodfortyndende medicin, som løbende skal tilpasses.

I den forløbne uge mistede hun to gange omkring 0,3 liter blod gennem pludselige blødninger fra næsen.

Lørdag morgen havde hun uregelmæssig puls, hjertebanken, var stakåndet og svimmel, og det blødte atter lidt fra næsen.

Kørte 140 km
Børnebørnene kørte hende til vagtlægen på Kalundborg Sygehus. Han sendte dem videre til Slagelse Sygehus med besked om, at hun skulle tilses af en hals-næse-ørelæge og derpå indlægges på medicinsk afdeling.

Hals-næse-ørelægen ville imidlertid have hende tilbage til medicinsk afdeling på Kalundborg Sygehus. Af formelle grunde skulle beslutningen dog tages af lægevagten i Kalundborg. Så børnebørnene kørte mormor tilbage, og det blev aftalt, at de skulle komme med hende hos lægevagten klokken 18.

Men medicinsk afdeling på Kalundborg Sygehus lukker for nye patienter netop klokken 18, og selv om vagtlægen næsten var nede på knæ, var der ingen pardon. Mormor og børnebørn måtte atter ud på landevejen -nu til Holbæk Sygehus.

De nåede frem klokken 20 efter 140 kilometer fra sygehus til sygehus med den syge, gamle kone i bilen.

Det lykkedes ikke i aftes at få en kommentar fra Region Sjællands sygehusvæsen.