Flere og flere får kræft

Nye tal fra Cancerregistret viser, at antallet af danskere, der får kræft stadig vokser år for år

Samtidig med at flere danskere få kræft, bliver stadig flere heldigvis også heldbred for sygdommen. (Foto: Colourbox)
Samtidig med at flere danskere få kræft, bliver stadig flere heldigvis også heldbred for sygdommen. (Foto: Colourbox)

Det er sørgelig læsning, men nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at stadig flere danskere får konstateret kræft.

I 2005 fik 31.406 danskere diagnosen kræft - i 2006 var tallet steget til 32.602. Tallene bygger kun på en foreløbig opgørelse, men selvom der vil komme justeringer, inden de endelige tal offentliggøres, så kan det ikke rykke ved den markante stigning i antallet af kræfttilfælde.

Vi bliver ældre
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der over de seneste 10 år sket en stigning på hele 26 procent i det gennemsnitlige antal nye kræfttilfælde om året. Det skyldes først og fremmest, at vi lever længere. De fleste kræftformer rammer oftest ældre mennesker, og flere når derfor op i den alder, hvor de får sygdommen.

Men når man fjerner aldersfaktoren fra statistikkerne, så ses der stadig en stigning på 16 procent.

Rygning og sol
- Rigtig mange tilfælde skyldes rygning og for megen sol. Det er en temmelig stor stigning over 10 år, og det viser tydeligt, hvor vigtigt det er med mere målrettet forebyggelse - især, når det gælder om at få færre til at ryge og at flere til at beskytte sig i solen, siger Gerda Engholm, seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse.

Heldigvis er der også lyspunkter i den nye statistik. Antallet af brystkræfttilfælde ser nemlig ud til at stagnere. Derimod ses der en voldsom stigning i antallet af danskere med prostatakræft. Her ses næsten en fordobling siden 1997 til 3.087 tilfælde i 2006.

Opdages
Ud over, at flere mænd bliver ældre, skyldes en stor del af denne stigning en mere følsom diagnostik og øget anvendelse af blodprøver for prostataspecifikt antigen (PSA).

- Med andre ord: Det, vi ser i dag, er, at flere af de mænd med en prostatakræftdiagnose rent faktisk får stillet den, fordi lægerne gør mere for at lede efter kræften, siger Gerda Engholm.