Ny medicin mod blodpropper

En ny type blodfortyndende medicin ser ud til at kunne hjælpe mange patienter i forbindelse med knæ- og hofteoperationer. 10.000 har testet den nye medicin

En ny type blodfortyndende medicin kan redde knæ- og hoftepatienter fra at få en blodprop. (Foto: Colourbox)
En ny type blodfortyndende medicin kan redde knæ- og hoftepatienter fra at få en blodprop. (Foto: Colourbox)

Hvert år får mellem 300 og 600 patienter en blodprop i forbindelse med en knæ- eller en hofteoperation. Det antal kan et nyt blodfortyndende lægemiddel ved navn Xarelto nedbringe med 80 procent. Det viser det hidtil største forsøg med blodfortyndende medicin med knap 10.000 deltagere fra hele verden. Og så dansker har været med til at teste præparatet - helt præcis 464. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er den danske overlæge Michael Rud Lassen fra Hørsholm Sygehus, der har stået i spidsen for den komite, der styrede udviklingen af pillen. Han er ikke i tvivl om, at Xarelto kommer til at redde liv.

- Ved at give det her har vi for første gang været i stand til at reducere antallet af patienter, som får en blodprop. Vi er i stand til at nedbringe antallet af døde ved blodpropper. Og så er det nemt for patienterne, at de ikke skal stikke sig, siger han.

I modsætning til tidligere skal patienterne ikke længere selv skal sprøjte medicinen ind i kroppen som ved den hidtidige standard-behandling. Den nye medicin er nemlig i pilleform.