Hump til lægen nu

Skynd dig: Om en uge sløjfer Folketinget ventetidsgarantien. Så det er med et komme til lægen nu

Patienter med dårlige knæ, ryg og hofter må vente længe på at blive opereret. (Foto: Colourbox)
Patienter med dårlige knæ, ryg og hofter må vente længe på at blive opereret. (Foto: Colourbox)

Går du med et sportsskadet knæ eller en slidt hofte, der kræver operation? Så er det med at komme til lægen i en fart.

Den kommende uge bliver den sidste uge i lang tid, hvor danske patienter har krav på at blive behandlet gratis på et privat sygehus eller i udlandet, hvis det offentlige ikke kan overholde garantien om højst én måneds ventetid.

Inden midten af november vil der træde nye regler i kraft, som giver regionerne grønt lys til at fordele patienterne på såkaldt differentierede ventelister.

Noget værre rod
Patienter med livstruende sygdomme kan stadig forvente at blive behandlet inden for en måned. Derimod må mange patienter med smertende og slidte skuldre, rygge, hofter og ben indstille sig på at vente i tre måneder – eller længere. Vil de ikke det, kan kun en sundhedsforsikring eller egne sparepenge sikre hurtigere behandling på et privat sygehus.

Danske Patienter, som er paraplyorganisation for en række patientforeninger, støtter beslutningen.

- Det sikrer, at de mest syge kommer til først. Det er vigtigt. Men de differentierede ventelister må ikke blive en sovepude for regioner og sygehuse, der kan sylte grupper af patienter, som kommer til at vente urimelig længe, fordi der hele tiden er andre, der er dårligere, advarer direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

Formand for Patientforeningen Danmark, Karsten Skawbo-Jensen, er mere kritisk.

- Jeg frygter, at det bliver noget værre rod. Ingen ved rigtig, hvad de kommende otte måneder vil byde på. Men vores bopæl, indkomst og forsikringer får større betydning for, hvornår vi kan komme på sygehuset, siger han.

Begge er enige om, at de private sundhedsforsikringer vil få endnu mere vind i sejlene. Hver tredje på arbejdsmarkedet – 850.000 personer – har i dag en forsikring tegnet af arbejdsgiveren.

Få en forsikring
- Vi har intet imod, at flere får sundhedsforsikringer. Men vi skal være opmærksomme på, at de kan udhule det offentlige sundhedsvæsen. De private sygehuse vil jo have mest interesse i at udføre de lette, planlagte operationer, mens de offentlige sygehuse er henvist til at tage de tungere tilfælde, siger Morten Freil.

Privathospitaler vil stadig behandle grupper af patienter for det offentlige. Men de henviste vil ikke have krav på, at det sker inden for kort tid.