Undgå forfalsket medicin

Over halvdelen af alle piller købt på nettet er falske

Danskernes ukritiske tilgang til købe potenspiller, slanketabletter og antibiotika foran computeren, bekymrer både Lægemiddelstyrelsen og Netdoktor.dk. (Foto: Colourbox)
Danskernes ukritiske tilgang til købe potenspiller, slanketabletter og antibiotika foran computeren, bekymrer både Lægemiddelstyrelsen og Netdoktor.dk. (Foto: Colourbox)

Det er nemt, det er bekvemt, og det er billigt – og der findes masser af spændende piller, som man ikke kan få i Danmark.

Begrundelserne for at shoppe medicin på nettet er mange, og mindst hver ottende dansker har prøvet det. Men danskernes ukritiske tilgang til købe potenspiller, slanketabletter og antibiotika foran computeren, bekymrer både Lægemiddelstyrelsen og Netdoktor.dk. Begge steder får lige nu mange spørgsmål om medicin købt på nettet, og derfor er de på vej med oplysningskampagner.

– Medicin på nettet er kommet for at blive. Men der er altså for langt mellem snapsene – risikoen for at købe forfalskede piller er alt for stor, fastslår Rikke Esbjerg, der er læge og direktør for Netdoktor Media.

Mursten med maling
En undersøgelse fra organisationen European Alliance for Access to Safe Medicines, der arbejder for sikker medicin, viser, at 62 procent af den receptpligtige medicin på nettet er forfalsket. Et af de mere grelle eksempler kan findes i en toldrapport fra EU, som beskriver fundet af piller mod hjerte-kar-sygdomme lavet af støv fra mursten overtrukket med gul vejmaling og møbellak.

Den falske medicin kan enten være farlig, fordi den indeholder en forkert dosis, eller fordi den indeholder noget helt andet en lovet. De kriminelle hjemmesider kan fremstå som et seriøst netapotek, og æsker og piller kan ligne den ægte vare til forveksling.

På den sikre side
Læge Rikke Esbjergs bedste råd til forbrugerne er en livrem og seler-model:

– Receptpligtig medicin må kun sælges via hjemmesider, hvortil der er tilknyttet et reelt fysisk apotek. Og i Danmark er der faktisk kun to forhandlere, der er tilknyttet et fysisk apotek. Nemlig Apoteket.dk og Nemmedicin.dk. Vil man være på den sikre side, skal man vælge en af dem.

Kroniske patienter og andre med mod på at spare penge kan lovligt købe både håndkøbs- og receptpligtig medicin over nettet fra et EU- eller et EØS-land (Norge, Island og Liechtenstein). Men medicinen skal stadig være købt lovligt i det pågældende land.

– Man må ikke få tilsendt medicin fra tredjelande – uanset om den er købt lovligt i det pågældende land, forklarer specialkonsulent Gitte Albæk Christensen fra Lægemiddelstyrelsen.

– Det helt overordnede problem er, at man i realiteten ikke aner, hvad man får, siger hun.


Se om du har styr på reglerne, eller om du er for nem at narre, når du køber medicin på nettet.

Tag Lægemiddelstyrelsens test her.

Tag netdoktor.dk's test her.