Nu ni døde af salmonella

Folk bliver stadige syge af salmonella i Danmark. Yderligere tre personer er døde som følge af sygdommen, der nu i alt har kostet ni danskere livet

Salmonella-epidemien har nu kostet ni danskere livet. (Foto: Colourbox)
Salmonella-epidemien har nu kostet ni danskere livet. (Foto: Colourbox)

1043 personer er blevet smittet og i alt ni personer har nu mistet livet på grund af den salmonella-epidemi, der har hærget Danmark siden starten af året. Fælles for de ni personer, der er døde, er, at deres immunsystem i forvejen var svækket som følge af andre sygdomme, da salmonellasmitten blev konstateret.

De seneste tre dødsfald er sket inde for de seneste uger, og overlæge på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, understreger, at også disse personer var svækkede af andre ting, da de blev smittet.

- De var alle tre over 70 år, og to af dem havde kræft, siger overlægen til ekstrabladet.dk.

Vil koste flere liv
Kåre Mølbak tror desværre ikke, at salmonella-udbruddet har kostet det sidste menneskeliv.

- Nej, så længe udbruddet fortsætter, vil folk dø af det. Det er der ikke noget nyt i. Men hvis man ellers er sund og rask, vil sygdommen gå over af sig selv. Det er kun, hvis man er meget lille, gammel eller svækket af anden sygdom, at salmonella kan koste en livet, siger han.

Overlægen mener, at det meget vigtigt, at man holder øje med især ældre familiemedlemmer, hvis de pludselig får maveproblemer som diarré og opkast.

Hold øje
- Har man en gammel mor, der bor alene, så skal der holdes øje med hende. Hun skal være under opsyn og have masser af væske. Hvis situationen bliver værre med feber, blod i afføringen eller hun føles kold, så skal hun indlægges, understreger Kåre Mølbak.

Salmonella-epidemien brød ud i februar måned i år, men blev først for alvor opdaget i april. Siden har myndighederne arbejdet på højtryk for at finde årsagen til smitten. Mistanken samler sig mere og mere mod svinekød, og Kåre Mølbak er optimistisk med hensyn til en opklaring af salmonella-mysteriet.