Annonce:
Annonce:

Fik hjerneskade af detox-kur

En 52-årig britisk kvinde er blevet permanent hjerneskadet efter en detox-kur. Hun får en erstatning på mere end 7,6 mio. kr.

Ekstra Bladets ernæringsekspert råder til at spise et æble, fremfor at begive sig ud i et lusket detox-forehavende. (Foto: colourbox)
Ekstra Bladets ernæringsekspert råder til at spise et æble, fremfor at begive sig ud i et lusket detox-forehavende. (Foto: colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Skrappe detox-kure, der har til formål er afgifte kroppen er populære. Men de er ikke ufarlige.

Den 52-årige Dawn Page, der bor med sin mand i Swindon ca. 40 km fra Bristol, kastede sig optimistisk ud i detox-kuren 'The Amazing Hydration Diet', men endte hurtigt med selv at kaste op, skriver BBC.

I retten fortalte den nu hjerneskadede kvinde, at hendes detox-vejleder, Barbara Nash, rådede hende til at drikke rigeligt med vand og begrænse indtaget af salt.

Resultatet blev, at Dawn Page kastede voldsomt op. Da hun spurgte sin vejleder til råds, lød beskeden 'at opkast er helt normalt i en udrensningsproces'.

Fralægger sig ansvar
Kuren begyndte i 2001, og efter nogle ubehagelige dage, hvor Dawn Page levede og kastede op efter 'The Amazing Hydration Diet', måtte den 52-årige mor til to indlægges.

Annonce:

Lægernes dom lød, at niveauet af salt var alt for lavt i hendes krop. Det har affødt epileptiske anfald, der betyder en skadet hukommelse, talebesvær og nedsat koncentrationsevne.

Hun kan ikke længere arbejde, og har måttet sige sit job som konference-koordinator op.

I retten har vejlederens forsikringsselskab indvilget i at betale en erstatning på 810.000 pund, hvilket svarer til mere end 7,6 mio. kr. Dog fralægger Barbara Nash sig ethvert ansvar i forliget.

Kroppen kan selv
Princippet i de populære detox-kure er, at visse typer af mad og drikke aflejrer toksiner, der ophober sig i kroppen.

For at få renset giften ud af kroppen, skal der blandt andet overholdes en meget skrap diæt og drikkes op mod fem liter vand om dagen.

Men teorien er ikke videnskabelig, og kritikerne fraråder kurene. En britisk læge kalder principperne 'sludder', og tilføjer at kroppen har sit eget system til at komme af med toksiner på – nemlig leveren.

Ekstra Bladets ernæringsekspert Per Brændgaard kalder de bekostelige principper i detox-kuren for ' forkert, farligt og fanatisk'.

Se også Per Brændgaards gennemgang af detox-kure fra Ekstra Bladet den 27. januar 2007.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: