Nupo - fire stjerner

Kuren blev udviklet af bl.a. overlæge Flemming Quaade på Hvidovre Hospital i 1980'erne. (Foto: Jan Sommer)
Kuren blev udviklet af bl.a. overlæge Flemming Quaade på Hvidovre Hospital i 1980'erne. (Foto: Jan Sommer)

Fakta:
Nupo - navnet er sammensat af ordene 'Nutritional Powder' - fås som pulver, der kan blandes til enten kolde drikke eller varme supper. Drikkepulveret indeholder hvedefibre og fås med kakao eller jordbær smag, mens suppen indeholder ærtefibre. Kuren blev udviklet af blandt andre overlæge Flemming Quaade på Hvidovre Hospital i 1980’erne.

Principper:
1. Begræns kalorieindtaget
Idéen med kuren er, at hvis du indtager færre kalorier, end du forbrænder, vil du tabe dig i vægt

2. Erstat maden med pulver
Med en pulverkur kan du erstatte den almindelige mad helt eller delvist, men samtidig få de nødvendige proteiner, vitaminer og kostfibre.

3. Tab op mod 2 kilo om ugen
Med Nupo som den eneste føde opnår du et gennemsnitligt vægttab på 1,4-1,7 kilo om ugen.

4. Seks om dagen
Du taber dig mest, hvis du udelukkende lever af Nupo slankepulver de første to uger af din kur. Det anbefales at drikke seks glas Nupo om dagen, og det skulle efter de første 2-3 dage give dig en mæthedsfølelse. Ved udelukkende at indtage Nupo er det daglige kalorieindtag for både mænd og kvinder 600 kcal. Det ligger inden for den zone, på 450-800 kcal pr. dag, som defineres som VLCD (Very Low Calorie Diet).

5. Masser af vand
Drik masser af vand. Gerne 2-3 liter om dagen af vand, kaffe, te mineralvand, sukkerfri sodavand, sukkerfri saft og eventuelt en enkelt kop drikkebouillon. Det fjerner generne i starten og giver en mæthedsfølelse.

6. Sluk lækkersulten med tandbørstning
Den værste lækkersult kan ofte klares med en tandbørstning, der samtidig giver tandkødet den massage den mangler, da du ikke bruger tænderne. Brug også gerne sukkerfrit tyggegummi.

7. Tæl brikker
Når du har prøvet dine grænser af med Nupo alene i to uger, kan du begynde at supplere med nogle få 'brikker'. Brikker er afgrænsede portioner af almindelig mad, og du kan spise og drikke det, du vil, så længe det holder sig inden for 10 brikker om dagen. 10 brikker kan for eksempel være 25 store tomater, 5 rundstykker, 2 stykker wienerbrød eller 5 øl. Briklisten finder du på Nupos hjemmeside. Pulverkuren samt briksystemet giver dig et samlet kalorieindtag på 1200 kcal om dagen.

8. Otte varianter
Der findes otte forskellige varianter af Nupo kuren. Som for eksempel 'Den barske', hvor du bruger Nupo som den eneste føde i op til otte uger ad gangen. Diæten giver det laveste energiindtag og det hurtigste vægttab, men kræver samtidig meget viljestyrke og motivation. Eller 'Formætteren', hvor du indtager Nupo inden måltidet og dermed øger mæthedsfornemmelsen. Eller 'Den sjove' hvor du kombinerer Nupo med briktælling - gerne af de syndige fødevarer med højt fedtindhold, sukker og alkohol.

9. Maks 8 uger ad gangen
Man bør højest være på Nupo kur i 8 uger ad gangen.

10. Bivirkninger
Bivirkninger som forstoppelse, svimmelhed og kuldskærhed kan ifølge producenten forekomme.

Pris:
33 kroner om dagen (ved køb af Nupo kæmpekøb med 40 portioner).

Kilde: nupo.com

Vurdering:

Arne Astrup:

Professor Quaade var min mentor, og som ung læge fulgte jeg udviklingen af Nupo på hans afdeling på Hvidovre Hospital. En kur med Nupo kan være en fin igangsætter til en slankekur, ligesom Atkin's, og som eneste næring kan man tabe 10-12 procent af sin vægt på 8 uger.

I dag anbefaler man at undgå at indtage mindre end 800 kcal/dag, så enten bør man tage 8 breve om dagen eller supplere med 'brikker af almindelig mad' for at komme op på mindst 800 kcal. Kuren er fin nok, men man vil med usvigelig sikkerhed tage på igen efter kuren er slut, medmindre man lægger kostvanerne om og begynder at motionere. Nupo er altså en igangsætter, ikke en permanent løsning.

Per Brændgaard:

Nupo er en særdeles veldokumenteret diæt til at opnå et hurtigt og stort vægttab. Så den vil klart være at foretrække, hvis man absolut vil på kur. For at være på den sikre side bør man dog ikke tage Nupo rent, men supplere med rigtig mad på til i alt 1000 kcal pr. dag, dvs. ved at tælle brikker. Der kan nemlig være helbredsmæssige bivirkninger for nogle mennesker, når man kommer helt ned på 600 kcal pr. dag.

Men der er bivirkninger: Man føler sult og afsavn, man får ikke nye madvaner, og kuren giver ikke noget holdbart vægttab i sig selv. Mit råd vil derfor være at droppe alle tanker om pulverkure og hurtigt vægttab og i stedet tabe sig stille og roligt over en længere periode ved at lave små, gradvise, individuelle ændringer i ens nuværende madvaner.

Ginny Rhodes:

Nupo kuren er velkendt og dokumenteret og anvendt i videnskabeligt arbejde. Kuren her er den eneste, der kan tilbyde en fuldgyldig dagskost, dvs. du får alt det, du skal have af næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Det er noget, mange ikke er nok opmærksom på – det kan være ganske svært at sikre sig den rigtige kost, når man er på en eller anden kur.

Nupo pulverkuren er derfor klart at foretrække, hvis man virkelig vil gøre en indsats for at tabe sig – og det virker, hvis man overholder det. Bagsiden af medaljen er så, at det drejer sig om pulverkur, hvor man skal drikke eller spise meget lidt. Den ønskede mæthedsfornemmelse indtræder i løbet af få dage, og bliver man ved, kommer vægttabet også, men det kan være svært at leve med ikke at tygge i mad i længere tid.

Det kan dog være en glimrende start på at lave sine kostvaner om, fordi man slipper for at tænke for meget på mad og det, man plejer at spise og tilberede, og dermed får man bedre mulighed for at starte på nye vaner.

Der er også mulighed for blot at supplere kosten med Nupo, så man 'drikker sig lidt mæt' inden man skal spise og dermed spiser mindre.

Som kur er det derfor i top, men skal vægttabet være varigt, skal man sætte sig ind i briksystemet og få en forståelse af hvordan man bør spise på sigt.

0 kommentarer
Vis kommentarer