Medicineringsfejl eksploderer

Sygehusene rapporterer om flere medicineringsfejl - på et år er antallet steget med 75 procent

Medicinskabet på ortopædkirurgisk afdeling bugner med flasker og æsker. Sygeplejerske Mia Toldam og overlæge og risiko-manager Annemarie Hellebek erkender, at der hurtigt kan ske forvekslinger af de forskellige slags medicin.
Medicinskabet på ortopædkirurgisk afdeling bugner med flasker og æsker. Sygeplejerske Mia Toldam og overlæge og risiko-manager Annemarie Hellebek erkender, at der hurtigt kan ske forvekslinger af de forskellige slags medicin.
Følg Sundhed

En patient, der skal bedøves, men får muskelafslappende medicin i stedet. En hjertepatient, der får den forkerte medicin og ender med et hjertetilfælde.

Den slags fejl på sygehusene er ikke enestående, og antallet af rapporterede medicineringsfejl er steget voldsomt på bare et år. I 2006 modtog Sundhedsstyrelsen 4356 rapporter om medicineringsfejl fra sygehuse i Danmark. I 2007 var tallet steget til 7653 – altså en stigning på 75 procent. Den hyppigste årsag er, at patienten får forkert medicin primært på grund af forvekslinger af lægemidlerne.

Skjulte fejl
Men tallene er kun toppen af isbjerget, forklarer sekretariatschef for Dansk Selskab for Patientsikkerhed Beth Lilja.

– Her er kun tale om de fejl, som personalet rapporterer om. Desuden indgår medicineringsfejl på plejehjem og bosteder for handicappede ikke i tallene. Det samme gælder fejl i hjemmet, forklarer hun.

Nye etiketter
Dansk Selskab for Patientsikkerhed har i samarbejde med Amgros – repræsentanter fra sygehusapotekerne – taget initiativ til at udvikle et nyt etiketdesign, der skal forebygge de mange fejl. 1. marts blev designet indført i Region Hovedstaden og vil i løbet af året erstatte de gamle mærkninger.

På Hvidovre Hospital hilser medarbejderne initiativet velkommen, men ønsker det mere udbredt.

– Vi medarbejdere står meget alene i kampen for at gøre noget ved problemet. Jeg savner mere interesse fra medicinalvirksomhederne, også selv om det er en dyr affære at udskifte etiketdesignet, tilføjer overlæge og risiko-manager på Hvidovre Hospital Annemarie Hellebek.

Læs meget mere om livsfarlig pille-forveksling i kup! i Ekstra Bladet i dag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+