En sut og en scanning tak

Pige eller dreng: Læger er forargede over, at forretninger giver vordende mødre souvenir-scanninger med hjem i indkøbsposen

- Kom indenfor, og få en scanning, lyder indbydelsen til de vordende mødre, der shopper i butikskæden BabySam. Men eksperter advarer imod det, bl.a. fordi der ingen psykolog- eller lægebistand er, hvis scanningssygeplejersken opdager, at der er noget galt. (Foto: Kim Nielsen)
- Kom indenfor, og få en scanning, lyder indbydelsen til de vordende mødre, der shopper i butikskæden BabySam. Men eksperter advarer imod det, bl.a. fordi der ingen psykolog- eller lægebistand er, hvis scanningssygeplejersken opdager, at der er noget galt. (Foto: Kim Nielsen)
Følg Sundhed

En sut, en sparkedragt og et par scanningsbilleder af dit ufødte barn. Stadig flere butikker i babyudstyrskæden BabySam er begyndt at tilbyde kønsscanninger af fostre i et samarbejde med en omrejsende scanningsklinik.

Vordende forældre kan for 450 kroner få et snapshot, en dvd og en kønsbestemmelse af deres kommende barn med hjem i indkøbsposen, når de alligevel er i BabySam for at købe babyudstyr.

Sådanne scanninger har i årevis været en mulighed for gravide i USA, hvor indkøbscentrene ofte har personale stående klar med scanningsudstyr og en kop kaffe. Debatten på flere websteder for mødre, bl.a. det nye Navlestreng.dk, vidner om, at mødrene har taget BabySams tilbud til sig, og det er en udvikling, der bekymrer flere eksperter på området.

– Det er simpelt hen forkasteligt. Jeg har ingen sympati for det overhovedet og vil ikke anbefale det til nogen, siger Ann Tabor, der er professor i gynækologi og obstetrik ved Rigshospitalet.

Kan påvirke fostret
Hun påpeger, at undersøgelser har vist, at flere fostre, der er blevet gennemscannede, bliver venstrehåndede.

– Det kan tolkes, som om scanninger påvirker fostret. Derfor har jeg heller ingen sympati for den slags unødvendige souvenir-scanninger, siger professoren.

Overlæge Lars Bolvig, der er næstkommende formand for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab, lægger også afstand til BabySams scannings-tilbud. Bl.a. er han betænkelig ved, at det foregår i en butik.

Hvad hvis noget er galt
– I BabySam er der ingen psykolog- eller lægebistand, hvis scanningssygeplejersken opdager, at der er noget galt. Hun kan ikke engang henvise direkte til en læge. Forældrene vil i givet fald få besked på, at de skal gå hjem og ringe til deres egen læge, og rent psykologisk er det problematisk at blive sendt direkte ud på gaden med den besked, siger Lars Bolvig.

Hos BabySam er det op til hver enkelt butiksejer at tage stilling til, om de vil lægge lokaler til scanningerne, men fem BabySam-butikker landet over har indtil videre gjort det.

Kommer langvejsfra
En af dem er BabySam i Næstved. Her har omkring 200 kvinder fået scannet deres voksende mave.

– Det er med stor succes, vi har gjort det. Folk kommer langvejs fra for at blive scannet, siger Kristian Jensen, der ejer BabySam i Næstved.

– Vi gør det jo ikke for vores lyseblå øjnes skyld, men vi håber selvfølgelig, at de kommende kunder vil kunne lide vores butik og kommer igen, siger han.

Kristian Jensen har ikke haft nogle bekymringer ved at lægge lokale til kønsscanningerne, men har udelukkende betragtet det som en service.

Stopper hvis det er farligt
– Flere læger kritiserer scanningerne, fordi det ikke kan udelukkes, at det påvirker fostrene. Hvad siger du til det?

– Det er da klart, at hvis der er hold i det, så vil jeg genoverveje, om vi fortsat skal tilbyde 2-D-scanninger. Vi vil ikke gøre noget, der er farligt for vores kunder. Men hende, der foretager scanningerne, er uddannet præcis til det, siger Kristian Jensen.

– Har du overvejet, hvordan en gravid kvinde vil reagere, hvis hun står i jeres butik og finder ud af, at der er noget i vejen med hendes barn?

– Nej, det må jeg indrømme, at jeg ikke har.

Ekstra Bladet har igennem flere dage forsøgt at få en kommentar fra Ultralydsscanning ApS, der er firmaet bag scanningerne i BabySam, men der bliver ikke reageret på vores henvendelser.

Følg med i debatten om scanninger på Navlestreng.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind