'Statsgodkendte' psykoterapeuter vildleder

Kendte danske psykoterapeuter kalder sig statsgodkendte - men sådan en godkendelse findes slet ikke

- Jeg var i god tro. Jeg har nu fået at vide, at der ikke var tale om en egentlig godkendelse, siger Ole Vadum Dahl nu. (Foto: Per Rasmussen)
- Jeg var i god tro. Jeg har nu fået at vide, at der ikke var tale om en egentlig godkendelse, siger Ole Vadum Dahl nu. (Foto: Per Rasmussen)

Kendte danske psykoterapeuter vildleder for at distancere sig fra ’kvaksalvere’ og ’alternative behandlere’.

De påstår fejlagtigt, at de står bag statsgodkendte skoler, der med få ugers årlig undervisning kan ruste eleverne til at håndtere mennesker med traumer og svære psykiske lidelser.

I virkeligheden lokkes svage mennesker til at tage en flerårig uddannelse til flere hundredetusinde kroner, der ikke er statsanerkendt og ikke er etableret, som eksempelvis psykolog-uddannelsen er det.

- Der er ikke tale om nogen statslig godkendelse, der er tale om forkert information, siger souschef Frode Svendsen, Velfærdsministeriet.

Tre ministerier var i 2004 involveret i et projekt, der skulle føre til kvalitetsstandarder for psykoterapeuter. Projektet blev dog skrinlagt i 2006, og siden er der intet ministerium, der vil være ansvarlig for danske psykoterapeuters anerkendelse.

Det har flere skolern og Psykoterapeutforeningen dog set stort på.

Lånte fjer
Ekstra Bladet har på internettet fundet en håndfuld eksempler på 'terapeut-institutter', der pynter sig med statens lånte fjer.

Oven i købet reagerede Velfærdsministeriet i november overfor bl.a. Psykoterapeutforeningen, fordi foreningen på sin hjemmeside udspredte forkerte oplysninger om ministeriets rolle og ansvar i sagen.

Desuden har en af landets mest kendte psykoterapeuter, Ole Vadum Dahl, der står bag ID Psykoterapeutuddannelsen, i flere nyhedsbreve - senest i sidste måned - postuleret, at 'Socialministeriet har godkendt et nyt evalueringsinstitut' og 'sagt god for en fortolkningsramme' af nogle kvalitetsstandarder, der således skulle skille visse psykoterapeuter ud som mere etablerede og saglige end andre terapeuter.

Blåstempling
’Statslig blåstempling af ID Psykoterapeut-uddannelsen’, hed overskriften eksempelvis i Ole Vadums Dahls nyhedsbrev i november.

Men påstandene er forkerte, hvilket Ole Vadum Dahl da også erkender, da Ekstra Bladet gør ham opmærksom på det:

- Jeg har ingen interesse i at vildlede. Hvis der er kommet noget ud fra mig, som er vildledende, så er det imod den bedste hensigt. Det ville være selvmord i denne branche at gå ud og vildlede, siger han.

- Jeg synes, nyhedsbrevene er upræcise. Og fordi de er det, kan de være vildledende, siger Ole Vadum Dahl.

Læs mere om psykoterapeuternes lånte fjer i kup! i Ekstra Bladet i dag