I Syddanmark spiser de piller

Der er store regionale forskelle på forbruget af antidepressiv medicin i Danmark. På Fyn og i Sønderjylland spiser de flest lykkepiller

Region Syddanmark er storforbrugere af lykkepiller - københavnere har tilsyneladende fundet andre måder at holde humøret højt på. (Polfoto)
Region Syddanmark er storforbrugere af lykkepiller - københavnere har tilsyneladende fundet andre måder at holde humøret højt på. (Polfoto)
Om det er den hårde vestenvind eller den fæle lugt af gylle fra store svineproducenter, skal stå hen i det uvisse, men sønderjyder og fynboer er tilsyneladende mere ulykkelige end indbyggerne i Region Hovedstaden.

Tal fra Apotekerforeningen afslører nemlig, at forbruget af antidepressiv medicin – herunder lykkepiller – er markant højere i Region Syddanmark end i Region Hovedstaden.

Således tog 77 ud af 1000 indbyggere i Syddanmark antidepressiv medicin i 2006, mens det kun var 64 ud af 1000 indbyggere i Region Hovedstaden – en forskel på over 16 procent.

Overraskende
Midtjyderne kommer ind på en andenplads i forbruget af piller mod depression efterfulgt af nordjyderne og sjællænderne.

Ekstra Bladets oplysninger overrasker Poul Videbech, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab:

– Normalt ser man flere personer med psykiske lidelser i de større byer, så jeg ville egentlig have forventet, at Region Hovedstaden havde det største forbrug af antidepressiv medicin.

– Men at det er i stedet er indbyggerne i Region Syddanmark, kommer bag på mig, siger han.

Formanden for Danske Regioner Bent Hansen mener, forskellen hænger sammen med udbuddet af psykologhjælp.

Mere psykologhjælp
– Jeg tror ikke på, syddanskerne er mere ulykkelige eller deprimerede end folk fra hovedstaden.

– Forklaringen skal nok findes i, at de praktiserende læger i Region Hovedstaden har bedre mulighed for at henvise patienter til eksempelvis psykologhjælp, hvorimod læger i tyndtbefolkede områder i Syddanmark ofte må forsøge at klare problemet selv ved at udskrive en recept på medicin, siger han.

Den fungerende regionsrådsformand i Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), tror heller ikke på, at borgerne er mere ulykkelige vest for Storebælt.

– En del af forklaringen skyldes sandsynligvis, at vi har kørt nogle opsøgende kampagner hernede for at finde folk med ubehandlet depression, der kan have stor glæde af den medicin, som findes i dag, siger han.