Danske læger tvinges til at offentliggøre deres interessekonflikter – men de samme informationer om cheferne i Sundhedsstyrelsen holdes hemmelige.
Chefen for den afdeling, der fører tilsyn med om danske læger opfører sig ordentligt, har selv en af lægerne helt tæt inde på livet. Hendes mand er ejer nemlig et privathospital og skal løbende kontrolleres af konens nærmeste medarbejdere.
Men det har aldrig været meningen, at offentligheden skulle kende til tilsynschef Anne Mette Dons’ interessekonflikt.
Hendes chefer i Sundhedsstyrelsens direktion har nemlig besluttet, at den slags informationer skal holdes hemmelige for alle andre end dem selv.
18 læger i grotesk dobbeltrolleI den daværende Lægemiddelstyrelse skulle chefer offentliggøre eventuelle habilitetsproblemer på styrelsens hjemmeside.
Da styrelsen i 2012 blev lagt sammen med Sundhedsstyrelsen, skulle man beslutte, om man ville adoptere ordningen. Men det afviste direktionen.
– Vi valgte ikke at fremlægge habilitetserklæringerne, fordi der mig bekendt ikke er andre styrelser, der gør det, forklarer Vagn Nielsen, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.
Beslutningen om at droppe Lægemiddelstyrelsens ordning vækker undren hos Per Helboe, der indtil 2011 var chef i Lægemiddelstyrelsens afdeling for lægemiddelgodkendelse.
– Jeg synes, det var glimrende ordning. Jo mere åbenhed, jo bedre. Det sikrer cheferne imod at blive mistænkeliggjort. Det er også en fordel, at ens kollegaer ved det, for så kan man lettere erklære sig inhabil i en sag, mener Per Helboe.
Vagn Nielsen understreger, at medarbejderne internt afleverer habilitetserklæringer, så man på den måde også kan sikre sig imod interessekonflikter.
Dermed mener han også, at eventuelle interessekonflikter i forbindelse med Anne Mette Dons vil blive imødekommet.
Sundhedsstyrelsen har afvist at lade Anne Mette Dons udtale sig i sagen.