Annonce:
Annonce:

Kysseplante hjælper kræftpatienter

Ny undersøgelse viser, at kysseplanten mistelten kan give længere levetid til patienter med bugspytkirtelkræft

Misteltenen som vi kender den. (Foto: Morten Bjørn Jensen).
Misteltenen som vi kender den. (Foto: Morten Bjørn Jensen).
Annonce:
Følg Sundhed

Den bliver hængt op i døråbninger til jul. Den er ofte en undskyldning for at kysse. Og nu skal misteltenen give danske patienter med bugspytkirtelkræft længere tid at leve i.

- Vi er altid glade, når der kommer nye positive budskaber, siger Michael Bau Mortensen, klinisk professor og formand for Dansk Pancreas Cancer Gruppe, til Ekstra Bladet.

En ny tysk undersøgelse viser nemlig, at planten mistelten kan have en positiv effekt på kræft i bugspytkirtlen, og derfor vil Michael Bau Mortensen undersøge det i Danmark.

- Det handler kun om et par måneder, men undersøgelsen viser, at man har fordoblet de medvirkende patienters overlevelsestid, og det er vi nødt til at undersøge nærmere. Så vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få de samme resultater på danske patienter, siger Michael Bau Mortensen.

Der er dog et par udfordringer, der skal løses, inden professoren vil sætte en tidshorisont for den danske undersøgelse.

- Misteltenen er ikke et produkt, som bliver brugt i forbindelse med bugspytkirtelkræft i Danmark, men det er ikke vanskeligt at bruge, og det ser heller ikke ud til, at det har bivirkninger. Så den største udfordring er, hvilke patienter der skal udvælges, siger Michael Bau Mortensen.

I Tyskland er der en tradition for at bruge misteltenen til at bekæmpe kræft, men der har ikke tidligere været dokumentation for at bruge det mod bugspytkirtelkræft, og derfor har det ikke været undersøgt i Danmark.

Når man ser på bugspytkirtelkræft generelt, så er der en lille gruppe, der kan blive opereret og som derfor kan leve lidt længere. Men den største gruppe dør af kræften inden for tre til seks måneder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: