Annonce:
Annonce:

Professor: Medicinalindustrien laver organiseret kriminalitet

Den verdenskendte kritiker af medicinalindustrien professor Peter Gøtzsche udkommer i dag med en bog, der langer ekstremt hårdt ud efter lægemiddelindustrien

- De vigtigste kriterier er, at man begår de samme ulovligheder igen og igen, og at de har karakter af bedrageri, bestikkelser og andre former for korruption. De ting foretager medicinalindustrien i stor skala, siger Peter Gøtzsche. (PR-foto)
- De vigtigste kriterier er, at man begår de samme ulovligheder igen og igen, og at de har karakter af bedrageri, bestikkelser og andre former for korruption. De ting foretager medicinalindustrien i stor skala, siger Peter Gøtzsche. (PR-foto)
Annonce:
Følg Sundhed

Lykkepiller kan have fatale følger, hvis de tages af gravide. Rygestoppiller har dødelige bivirkninger. Antidepressiver kan gøre brugerne afhængige.

Ekstra Bladet har de seneste par år stået bag adskillige afsløringer af skadelig medicin.

Nye alvorlige lykkepiller-sager: Baby uden kranium

I dag bliver der kastet en alvorlig omgang benzin på netop det bål. Her udkommer nemlig en 300 siders lang lussing til medicinalindustrien. Bag bogen "Dødelig medicin og organiseret kriminalitet" står en af verdens største kritikere af medicinalindustrien - den danske professor og direktør for Nordisk Cochrane Center - Peter Gøtzsche.

I bogen anklager han lægemiddelindustrien for at udføre organiseret kriminalitet.

- Hvordan kan du komme med så alvorlig en konklusion?

Annonce:

- Verdens største firma Pfizer er blevet dømt for organiseret kriminalitet og sammensværgelse af et nævningeting i USA. Jeg lavede en undersøgelse, hvor jeg kiggede på de ti største medicinalfirmaer, og der fandt jeg frem til, at de alle har en forretningsmodel, der opfylder kriterierne for organiseret kriminalitet i amerikansk lovgivning, forklarer Peter Gøtzsche til Ekstra Bladet

Han fortæller, at kun Pfizer er blevet dømt, imens en stor gruppe andre medicinalgiganter har indgået enorme forlig, for at undgå retssager.

- Vi blev afhængige af lykkepiller

- Men er det ikke svært at fastslå, at disse firmaer bruger mafiametoder, når anklagerne aldrig bliver afgjort af en domsstol?

- Et forlig er en juridisk konstruktion, det er jeg som forsker fuldstændig ligeglad med. Jeg beskæftiger mig med, hvad firmaerne rent faktisk foretager sig. Når jeg kan se, at det er de samme forbrydelser, de begår alle sammen, så er det at jeg som forsker, kalder det organiseret kriminalitet. De sørger netop for at indgå forlig, for at undgå en dom, der stempler dem, som de forbrydere, de er.

- Men hvilke kriterier for organiseret kriminalitet er det, de opfylder?

Annonce:

- De vigtigste kriterier er, at man begår de samme ulovligheder igen og igen, og at de har karakter af bedrageri, bestikkelser og andre former for korruption. De ting foretager medicinalindustrien i stor skala, siger Peter Gøtzsche.

Han understreger, at hans forskning foruden retspapirer også bygger på afsløringer i videnskabelige artikler og avisartikler.

Livsfarlig mistanke: Rygestoppillen Champix har dræbt tre danskere

- Men kriminelle gør jo ikke noget godt. Modsat skaber lægemiddelindustrien også præparater, der hjælper folk. Der adskiller de sig vel fra mafiaen?

- Det har du ret i. Men konsekvenserne af lægemiddelindustriens kriminalitet er langt værre end mafiaens. Industrien stjæler langt større summer fra vores fælles offentlige kasser, end mafiaen gør.

- Og den slår ufatteligt mange flere mennesker ihjel end mafiaen. Der er flere eksempler i min bog på, at lægemiddelindustrien holder skadevirkninger skjult. Det er rigtigt, at vi har gavn af nogle lægemidler, men det samlede billede er meget nedslående, siger Peter Gøtzsche.

Annonce:

Han peger på, at medicinske bivirkninger efter kræft og hjertesygdomme er den største dødsårsag i den vestlige verden.

- I bogen kritiserer du også, at medicinalindustrien ikke offentliggør deres forskningsdata. Men de myndigheder, der godkender lægemidler, ser jo den data. Skal vi ikke bare stole på, at de gør deres arbejde ordentligt?

- Nej, vores system fungerer ikke, som det burde. Hvis det gjorde, ville der ikke blive skubbet så mange farlige lægemidler på markedet, og der ville ikke gå så mange år, før man fjernede farlige lægemidler fra markedet.

MEDICINALFIRMAER: Vi er ikke enige

- Det er jo også begrænset, hvor mange ressourcer myndighederne har, så de bliver nødt til at stole på, hvad industrien siger om deres egne lægemidler, og det ved vi, at vi ikke kan stole på.

- Det her er jo noget som forskere og medier har skudt på i mange år. Hvad er det, der gør din bog til noget specielt?

Annonce:

- At jeg påviser, at forretningsmodellen er organiseret kriminalitet. Det der også gør bogen særlig, er hvor veldokumenteret, den er. Der er over 900 referencer i den. Alt hvad jeg skriver er dokumenteret.

- Hvad håber du, at bogen kan føre til?

- Jeg så allerhelst en revolution, hvor vi indførte et helt nyt system for disse ting, og der kommer jeg med en række forslag i bogen. Men jeg ved godt, at sådan spiller klaveret ikke. Så mit håb er, at jeg kan forandre verden en lille smule i den rigtige retning, siger Peter Gøtzsche.

Bogen udkommer på engelsk i dag - 2. september - og kan købes på dansk som e-bog. Den danske oversættelse vil være til salg hos boghandlere fra 30. september. Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra Lægemiddelindustrien.

Sagen kort

Ekstra Bladet har i en række artikler blandt andet afsløret, at: Lægernes opslagsværk, promedicin, ventede over et år med at følge Lægemiddelstyrelsens udmelding om at ændre og skærpe ordlyden om alvorlige bivirkninger til gravide ved brug af lykkepiller. Det skete først i april og maj i år.

Lægemiddelstyrelsen siden i hvert fald 2007 har haft oplysninger om mindst 48 indberetninger om alvorlige bivirkninger og dødsfald hos danske spædbørn som følge af mødrenes brug af lykkepiller.

Men Styrelsen valgte først at gå ud til offentligheden med de danske tal i 2011.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: