Medicinalpenge truer patientforenings troværdighed

Diabetesforeningen modtager næsten en million kroner fra Novo Nordisk. Samtidig bakker de op om kritiseret Novo-medicin, der er mistænkt for at give kræft

Diabetesforeningen står i en interessekonflikt mellem rollen som patienternes beskytter og medicinalindustriens ven, når de modtager millionbeløb fra medicinalvirksomheder, mener forsker (Foto: Steve Yeater).
Diabetesforeningen står i en interessekonflikt mellem rollen som patienternes beskytter og medicinalindustriens ven, når de modtager millionbeløb fra medicinalvirksomheder, mener forsker (Foto: Steve Yeater).
Følg Sundhed

HJÆLP OS: Kender du til lignende sager? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Diabetesforeningen står i en interessekonflikt, når det gælder at varetage landets 300.000 diabetikeres interesse.

Foreningen modtager 1,115.500 millioner kroner fra medicinalvirksomheder, hvoraf Novo Nordisk ifølge foreningen selv bidrager med 975.500 kroner. Dermed er er det den forening herhjemme, der ifølge Lægemiddelindustriforeningen, som modtager flest penge fra industrien. Det store bidrag kan ifølge eksperter gøre det svært for foreningen at være kritiske over for Novo og de øvrige medicinalfirmaer, der samtidigt tjener fedt på at pushe piller til deres medlemmer.

Novo under anklage: Skjulte sandheden om medicin

- Samarbejdet betyder, at patientorganisationen både skal varetage medlemmernes og medicinalfirmaernes interesse. Det er et problem, for de vil ikke sige ting i offentligheden, der er i strid med medicinalfirmaets interesser, siger Mats Lindberg fra organisationen Læger uden Sponsor.

Læger: Medicinfusk koster liv

For ganske nyligt meldte diabetesforeningen ud, at de mente deres mange medlemmer skulle fortsætte med at indtage medicinen Tresiba og Victoza fra Novo Nordisk.

Begge midler har i USA fået en hård medfart. De amerikanske sundhedsmyndigheder dumpede i første omgang Tresiba, da midlet var under mistanke for at give en forhøjet risiko for hjertekarsygdom. Myndighederne har nu forlangt yderligere dokumentation for produktets sikkerhed af Novo Nordisk med henblik på en fremtidig godkendelse. Samtidig er Victoza af amerikanske forskere mistænkt for at give kræft i bugspytkirtlen.

Begge midler er godkendt til brug i Europa.

Forsker: Novo løj for os

- Problemet er, at man med en udmelding som denne ikke ved, hvorvidt patientforeningen taler i firmaets eller patienternes interesse, hvis patientforeningen samtidigt modtager penge fra medicinalfirmaet. Jeg tror ikke, at Diabetesforeningen ville have meldt så klart ud, hvis de ikke havde modtaget penge fra Novo Nordisk, siger Mats Lindberg fra Læger uden Sponsor.

Derfor skjuler medicinalvirksomheder dødsfald

Diabetesforeningens industrisamarbejde møder også kritik fra udlandet. Samarbejdet med industrien kan nemlig vise sig at gøre patienterne til tabere:

- Patientorganisationerne kan have svært ved at gennemskue firmaernes agenda, for der er en meget lille grad af transparens i medicinalindustrien, siger Andrew Herxheimer, uafhængig forsker fra Cochrane Centret i Storbritanien, og fortsætter:

- Det betyder, at de risikerer at støtte op om en agenda, der i virkeligheden ikke er i patienternes interesse

Hos Diabetesforeningen mener direktør Henrik Nedergaard ikke, der er noget galt med foreningens samarbejde med Novo Nordisk og de øvrige medicinalvirksomheder.

- Når det gælder medicinalindustrien, så plejer jeg at sige, at vi er ret uafhængige, for vi kan leve uden deres penge, siger han.

- Kan du forstå, at uafhængige forskere mener, I står i en interessekonflikt?

- Det synes jeg ikke, vi gør. Hver gang vi går ud og laver noget herhjemme, så kommer det på Lægemiddelindustriforeningen hjemmeside og på Diabetesforeningens hjemmeside, så alt er fuldstændigt gennemsigtigt.Læs hele konfrontationen med Diabetesforeningen her:

Diabetesforeningen: Vi vil overveje mere gennemsigtighed

HJÆLP OS: Kender du til lignende sager? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

[[[

]]]

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller