25-årige 'Mette' syg af sclerose: Cannabisolie hjælper mig

25-årige 'Mette' er syg af sclerose - hun har valgt at droppe smertestillende medicin til fordel for medicinsk cannabisolie

25-årige 'Mette' fra København med sine cannabis-dråber. Hun mener, at det er et problem, at man skal føle sig kriminel for at tage det. Foto: Linda Johansen
25-årige 'Mette' fra København med sine cannabis-dråber. Hun mener, at det er et problem, at man skal føle sig kriminel for at tage det. Foto: Linda Johansen
Følg Sundhed

25-årige 'Mette' fra København lider af tuberøs sclerose. Det betyder, at hendes nervesystem modarbejder kroppen, og hun har rigtig mange indvendige knuder.

Hun har valgt at droppe den konventionelle smertebehandling, for i stedet at tage dråber med medicinsk cannabis-olie. Og det hjælper, mener hun selv.

I 21 stater i USA er den medicinske effekt af cannabis anerkendt og lovlig, mens andre dele af verden, herunder Danmark, vurderer, at der mangler videnskabelige beviser for, at planten har den medicinske virkning, som cannabisbrugere beretter om.

Derfor kører debatten om cannabisolie herhjemme, og 25-årige 'Mette' bryder sig ikke om, at det er ulovligt, da hun har en alvorlig sygdom.

- Sclerosen 'låser' dele af min krop. Hovedsageligt omkring lænden og maven, hvor nyrerne sidder. Hvis det har været låst i længere tid, så går det ud i benene og i armene. Der er mange sygedage, hvor jeg ikke kan noget overhovedet, og er nødt til at have hjælp fra andre, siger den 25-årige kvinde.

Pushere: Syge strømmer til Staden

Hun har cyster i organerne, der svarer til, at hun er cirka 20 år ældre end hun er, siger hun til Ekstra Bladet.

Det begyndte i starten af 2011. På et tidspunkt var sclerosen så slem, at hun var sengeliggende i et halvt år. Men hun valgte at droppe den smertestillende medicin lægerne gav hende, fordi det holder hende nede.

- Jeg ville ikke kunne få børn, mens jeg får det. Og hvis jeg skulle stifte familie på et tidspunkt, så ville jeg være nødt til at stoppe med medicinen, siger 'Mette'.

Jeg sælger medicinsk cannabis til alvorligt syge

Så mens hun var sengeliggende tog hun beslutningen om at bruge cannabisolie til at lindre smerterne i stedet.

- Jeg bruger cannabis-dråber. Det er et udtræk fra planten. Jeg drikker det sammen med juice, for at tage den grimme smag. Jeg bruger det også udvendig for smerter. Men man skal bruge meget for at dække de overflade-arealer, hvor man har ondt, siger hun.

Pæn dame køber hash til syg mor i Jylland

Hun fortæller, at det virker som om det lægger et 'låg' eller en dæmper på smerterne.

- Man mærker ikke smerten på samme måde. Det gør, at jeg kan rive mig løs fra det, og begynde at bevæge min krop. Det gør, at jeg lige som kan strække mig ud, og hive mig op igen. Min læge siger, at det er fremragende, at jeg kan bruge noget som hjælper mig.

- Men min læge kan ikke 'indføre' det i hendes behandlingssystem, og hun kan heller ikke rådgive andre til at tage det, fordi hun er ansat, hvor hun er, siger 'Mette'.

Lægen har ikke tilladelse til det, siger hun.

Hashoverlæge ikke alene: Danskere dyrker cannabis som aldrig før

- Føler du dig som 'kriminel', når du skal købe cannabisolien?

- Ja, det er et kæmpe problem for mig, at jeg ikke føler, at det er lovligt. Det giver noget stress, fordi man ikke kan slappe af.

Hun får cannabisolien gennem sin kæreste, som har valgt at producere det ulovligt.

Lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen, fortæller, at man dog godt kan få cannabis-stoffet på apoteket til sclerosepatienter, men det er til en anden type - nemlig multipel sclerose.

- Cannabis har jo nogle egenskaber på kroppen. Og har en evne til at lindre nogle grimme symptomer, som kræftpatienter kan have. Og man kan også få medicinsk cannabis herhjemme, siger han til Ekstra Bladet.

Cannabis-stoffet Sativex er indregistreret, og anvendes som supplement til anden behandling til patienter med moderat til svær muskelstivhed på grund af multipel sklerose.

- Det er ikke ulovligt og kan fås på apoteket som mundspray. Og så er der cannabisolie, som bliver lavet forskellige steder ud fra skunk, som er en særlig cannabisplante med særligt indhold.

- Men der ved man ikke rigtigt, hvad der er i, i de forskellige former, man får rundt omkring, siger Jens oluf Bruun Pedersen.

Han fortæller, at der er en masse forskning, som viser, at det kan lindre nogle symptomer, og det er helt okay.

Stoffet Marinol har også været brugt meget til kræftpatienter.

'Mettes' rigtige navn er redaktionen bekendt. Hun ønsker ikke at stå frem, fordi cannabis er ulovligt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time