Hjerneskadet fodboldikon fængsles til sin kørestol

Den personlige hjælp til handicappede danskere er faldet - og en af dem, der nu mærker sparekniven, er tidligere topspiller fra Lyngby

- Det liv, kommunen vil have jeg skal leve, er noget af det mest uværdige, som man kan forestille sig, mener Michael Gothenborg. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
- Det liv, kommunen vil have jeg skal leve, er noget af det mest uværdige, som man kan forestille sig, mener Michael Gothenborg. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

HJÆLP OS: Kender du til lignende sager? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Når Michael Gothenborg, 49, vågner op om morgenen den 1. januar 2014, skal han til at omstille sig til noget, der minder om et livslangt fængselsophold.

Gladsaxe Kommune, hvor den tidligere professionelle fodboldspiller bor, bytter nemlig hans nuværende hjælperordning på 16 timer i døgnet ud med hjemmehjælp til det nødvendige arbejde i hjemmet, men en ledsagerordning ud af huset på blot 15 timer - om måneden.

Og det er ikke kun Michael, der oplever at få frataget hjælpen, også kaldet BPA-ordning. På landsplan er der ifølge tal fra Socialministeriet samlet sket et fald fra 2360 danskere - der i 2005 var på hjælperordning - til 2140 i 2011.

Tragisk træningslejr
Fjernelsen af den faste hjælpeordning har store menneskelige konsekvenser for Michael.

- Tidligere besøgte jeg min mor og far to gange om ugen og så min pige på 16 og dreng på 20 år gå til ridning og fodbold. Det bliver umuligt for mig at gøre.

Kommunal chef: Livskvalitet er Michaels eget ansvar

- Det liv, kommunen vil have jeg skal leve, er noget af det mest uværdige, som man kan forestille sig, siger Michael Gothenborg, da Ekstra Bladet møder ham i sin stuelejlighed i Gladsaxe.

Michael vandt i 1992 det danske mesterskab med Lyngby og blev senere anfører for holdet. Men i 1997 måtte han bytte drømmen som professionel fodboldspiller ud med et liv som lam.

Michael Gothenborg skriver om sin sag på Facebook - følg med her.

Tragedien begyndte på en træningslejr i Cypern. På træningslejren blev Michael ramt af en voldsom hovedpine og blev fløjet hjem i et ambulancefly og indlagt på Rigshospitalet. Her afslørede scanninger en byld i hjernen, som lægerne fjernede.

Fast hjælper giver livskvalitet
Kort efter operationen opdagede lægerne nogle cyster på Michaels rygsøjle, som de også fjernede.

De første dage så det ud som om, at operationen var gået godt. Men på femtedagen, da Michael skulle på toilet, sank benene væk under ham. Han kom aldrig til at gå igen.

Endelig hjælp til syge Karoline

Så mens resten af Danmark den 1. januar 2014 vågner op med tømmermænd til et frisk år og nye muligheder, vil Michael ligge i sin seng i Gladsaxe og vente på kommunens hjemmehjælpere kommer og hjælper ham op. Og står det til Gladsaxe kommune, skal det være Michales fremtidsperspektiv resten af hans liv.

HJÆLP OS: Kender du til lignende sager? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)