Vestager: Fint at tage fra fattige og give til rige

Kommunalchefer forgyldes for at svinge sparekniven over syge og svage børn. Margrethe Vestager (R) blåstempler den omvendte Robin Hood-model

Margrethe Vestager (R) vil helst ikke give sin holdning til kende om, hvorvidt cheferne i kommunen skal have store bonusser for at svinge sparekniven. (Arkivfoto: Anders Brohus)
Margrethe Vestager (R) vil helst ikke give sin holdning til kende om, hvorvidt cheferne i kommunen skal have store bonusser for at svinge sparekniven. (Arkivfoto: Anders Brohus)
Følg Sundhed

Lille Rebecca på 10 år har i løbet af sit korte liv haft to hjertestop. Den lille pige lider af en sygdom, hvor den længstlevende i Europa blev 27 år. De sidste måneder er hendes liv blevet værre.

Høje Tåstrup Kommune, hvor hun bor, har nemlig skåret syv aflastningstimer væk. Og fra marts 2014 mister Rebeccas mor, Susanne Rathke, også sin tabte arbejdsfortjeneste.

DF: Svar nu på spørgsmålet, Vestager

 

10- årige Rebecca fra Høje Taastrup her under et af sine talrige hospitalsophold. Kommunens besparelser presser Rebecca og hendes mor (Privatfoto).

Mens Rebecca og hendes mor kæmper for at holde hovedet over vandet, lever cheferne i kommunen et anderledes sødt liv.

De har nemlig modtaget bonusser op mod 80.000 kroner for at have reduceret udgifterne til familier med børn som Rebecca med 40 procent på tre år - på landsplan er tallet 20 procent.

Ekstra Bladet afslørede de brutale besparelser mens cheferne blev forgyldt. På baggrund af artiklerne blev indenrigs og økonomiminister Margrethe Vestager (R) bedt om at redegøre for sin holdning til kommunernes omvendte Robin Hood-model.

Økonomi før mennesket
I svaret til Folketinget oplyser ministeren blandt andet, at kommunerne egenrådigt bestemmer, om cheferne skal forgyldes - en ret de har gennem det kommunale selvstyre.

Det synes de udviklingshæmmedes landsorganisation LEV er problematisk. De frygter, at cheferne bliver så fokuserede på bonussen, der venter, at de glemmer at have mennesket i fokus.

- Den tankegang kan man ikke bruge i en kommunal forvaltning, hvor man har ansvaret for at forvalte borgernes velfærd, siger Sytter Kristensen, landsformand i LEV, og fortsætter:

- Jeg tror ikke, der er nogen, der ikke kan lade sig være med at påvirke af en stor økonomisk bonus. Man kan risikerer, at man glemmer, det er mennesker, man har med at gøre, og ikke en produktionsfabrik.

Sidst i svaret oplyser ministeren, at hvis forældrene med handicappede børn, som Ekstra Bladet har skrevet om, oplever urimelig sagsbehandling, kan de bare klage til Ankestyrelsen.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid hos Ankestyrelsen 198 dage, men Ekstra Bladet har dokumenteret, hvordan flere familier venter flere år i Ankesystemet. Sytter Kristensen giver derfor ikke meget for ministerens svar.

- Klagesystemet så presset, at sagsbehandlingstiderne er så lange, at man risikerer at vente flere år for at få svar, siger hun.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Margrethe Vestagers spindoktor. Hun oplyser, at ministeren ikke har noget at tilføje til sagen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller