10 fødevarer som slanker

Hvis du spiser et stort morgenmåltid, føler du mindre sult resten af dagen

mandler er fyldt med fibre, som får dig til at føle dig mæt i længere tid.
mandler er fyldt med fibre, som får dig til at føle dig mæt i længere tid.

Der er stor forskel på, hvor meget - eller lidt - mad feder og mætter. Og der er stor forskel på, hvornår på dagen det er bedst at spise.

Et stort morgenmåltid har vist sig at reducere behovet for mad resten af dagen. Men har du en familie med børn, der forventer at spise et stort aftensmåltid, kan det være svært ikke at spise med - selv om man egentlig ikke er sulten.

Her er ti fødevarer, der har vist sig at slanke, hvis du spiser dem dagligt eller jævnligt.

1. Mørk chokolade

En undersøgelse fra Israel fra 2012 viste, at en lille dessert som 20 g mørk chokolade til morgenmad var med til at styre lysten senere på dagen. Flere andre studier har vist at mørk chokolade mætter - blandt andet et dansk studie fra Københavns universitet, hvor forsøgsdeltagere, der spiste mørk chokolade, senere spiste 15 procent mindre pizza end folk, der havde fået mælkechokolade.

2. Suppe

Prøv at blende en fedtfattig suppe af f.eks kylling og forskellige grøntsager med vand. Forsøg har vist, at en suppe på denne måde får dig til at føle dig mæt i op til halvanden time længere end ingredienserne serveret hver for sig.

Når du spiser et måltid, holder en ventil i bunden af din mave maden tilbage, så mavesyren kan bearbejde den. Men vand passerer lige igennem lukkemusklen til dine tarme, og hvis du drikker vandet til kyllingen og grøntsagerne vil det ikke mætte lige så længe.

Flere forsøg fra Pennsylvania State University med bl.a. brug af ultralyd og MR-scanninger af folks maver viser, at mavesækken er fyldt længere, hvis maden er blandet sammen med maden.

Desuden medførte en almindelig bouillon-suppe i begyndelsen af et måltid, at deltagere i et forsøg tilsammen indtog 20 procent færre kalorier.

3. Olivenolie

En undersøgelse fra Technische Universität München viste i 2012, at olivenolie var det mest mættende fedtstof og øgede mæthedshormonet serotonin mest i forhold til smør, svinefedt og rapsolie.

Også i forhold til en kontrolgruppe, der skulle spise almindelig yoghurt, viste den gruppe, der spiste yoghurt med olivenolie sig at spise mindst.

Olivenolie-gruppens kalorieindtag forblev de samme, mens kontrolgruppen spiste ekstra 176 kcal om dagen.

4. Æg

Et æg til morgenmad kan sikre, at du føler dig mættere længere op ad dagen, viste et forsøg fra Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, USA, i 2012.

I undersøgelsen, fulgte forskerne 20 overvægtige personer, ved at give dem enten æg til morgenmad eller færdigproducerede morgenmadsprodukter i en uge. Der var forskel i proteinerne, men ellers var portionerne sammenlignelige med hensyn til bl.a. kalorier og kulhydrater.

På den første og den sidste dag i ugen, fik forsøgspersonerne tilbudt en frokost som buffet. Og her målte forskerne, hvor sultne de forskellige forsøgspersoner var. Desuden blev deres kalorieindtag målt ligesom forskerne målte indholdet af det sultstimulerende hormon, PYY3-3.

Forskerne fandt frem til, at de, der spiste æg, følte sig mere mætte inden frokost og de spiste mindre fra buffet’en.

5. Røde bøffer

En rød bøf er ikke en katastrofe for din slankekur. Tværtimod. En god udskæring kan være lige så fedtfattig som et kyllingebryst uden skind. Oksekød har ingen kulhydrater, men er mættede med proteiner, som holder sulten stangen og vedligeholder muskelmassen, der forbrænder kalorier for at få energi.

I en undersøgelse fra Illinois universitet satte man to grupper til at spise den samme mængde kalorier, men den ene gruppe spiste dobbelt så meget protein og fedt som den anden. Fordelingen var henholdsvis: Gruppe A: 40% kulhydrater, 30% protein, 30% fedt Gruppe B: 55% kulhydrater, 15% protein, 15% fedt. Resultaterne af undersøgelsen var overraskende! Selv om det faktiske vægttab var ens efter 4 måneder, havde gruppe A tabt 22 procent mere kropsfedt end gruppe B. Og efter 12 måneder havde deltagerne i gruppe A tabt 38 procent mere kropsfedt end gruppe B.

6. Is

Is er en god kilde til calcium, som er vigtig - især for kvinder - af mange årsager. Undersøgelser fra bl.a. Division of Kinesiology, Laval University i Quebec, Canada, har vist en sammenhæng mellem reduceret vægt og en passende, daglig indtagelse af calcium. Når kroppen ikke får en tilstrækkelig mængde calcium, får det fedtceller til at fylde mere ved at lagre fedt. Men det er kun, hvis du ikke får tilstrækkeligt calcium i den daglige mad, at du kan påstå, at du spiser is for at tabe dig.

7. Æbleskræller

En undersøgelse fra University of Iowa i USA tyder på, at stoffet ursolic syre reducerer riskoen for overvægt og de medfølgende sygdomme ved at øge muskelstyrken og det brune fedt. Forskerne testede ursolic syre på mus, der var sat på en kost med højt fedtindhold - og interessant nok reducerede syren også fedme, præ-diabetes og fedtlever.

Læs også: Raske overvægtige dør tidligere efter slankekur

Ursolic syre findes i adskillige planter som blåbær, havtorn, svesker, basilikum og andre krydderplanter, men æbleskræller indeholder allermest.

8. Ingefær-te

En undersøgelse fra Columbia University og New York Obesity Reseach Center af 10 sunde, men overvægtige mænd, der fik en almindelig morgenmad kombineret med ingefær-te med 2 gram tørret ingefærpulver, viste en øget mæthedsfølelse.

9. Avocado

Selv om næsten tre fjerdele af kalorie-indholdet i en avocado er fedt, viste en undersøgelse fra Nutrition Impact offentliggjort i Nutrition Journal i begyndelsen af 2013, at personer, der jævnligt spiser avocado har et lavere BMI og en smallere talje.

Læs også: Derfor er det vigtigt at du spiser langsomt

Fedtet i avocado er enkeltumættede fedtysrer, der hører til det gode fedt, og undersøgelsen viste bl.a. også, at avocado-spiserne havde mere af det gode kolesterol, en lavere risiko for diabetes, forhøjet blodtryk og hjertekar-problemer.

10. Mandler

Nødder er fulde af fibre og proteiner, der sikrer, at du føler dig mættere i længere tid. Selv om mandler har et højt fedtindhold, har et nyligt studie vist, at udskiftning af en portion kød med mandler dagligt, medførte et vægttab på 3,5 kilo efter et år. Mandler har også vist sig at reducere stigninger i blodsukkeret efter et måltid, hvilket kan betyde en bedre blodsukkerkontrol for diabetikere.

Læs også: Her er de fem sundeste nødder

Også i forhold til komplekse kulhydrater som havregryn og fuldkorn, viser undersøgelser fra bl.a. City of Hope National Medical Center, Duarte, CA, USA, at mandler er meget mere effektive til at sikre vægttab. Forsøg over 24 uger viste at overvægtige mænd tabte sig hele 18 procent mod kun 11 procent for gruppen, der spiste komplekse kulhydrater.