Er du blevet ramt af de lange ventetider på 1813? Og vil du stå frem og fortælle din historie til os? Så send os en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)
Region Hovedstadens nye akuttelefon 1813 kom skidt fra start, og der var store problemer med ventetider ved telefonen 1. januar på grund af de mange opkald fra syge og dårlige mennesker.
1813 Akut-Kaput: Ring op igen hvis du er ved at døMen nu er den store belastning på akuttelefonen ved at være ovre, og i dag er der bedre styr på situationen.
Det forklarer Hanne Lindholdt, sygeplejerske og sektionsleder for akuttelefonen.
Nu er de praktiserende læger til gengæld også mødt på arbejde igen, og derfor er der ikke den samme belastning på 1813.
Rasende borgere om 1813: Det er et dårligt systemNår man ringer op til akuttelefon 1813, bliver man mødt af en stemme, der siger: 'hvis det drejer sig om en livstruende sygdom, skal du afbryde og ringe 112', og Ekstra Bladet har talt med flere borgere, der ikke turde ringe til 112, fordi de ikke selv kunne lave den vurdering.
Region erkender 1813-kaos: Ekstra sygeplejersker kaldt på vagt- Hvordan kan folk selv vide, om noget er livstruende eller ej? Når man ringer til akuttelefonen bliver der med det samme sagt, hvis det er en livstruende tilstand, så ring 112?
- Det er der ikke noget nyt i, sådan har det altid været. Folk har i mange år vidst, hvornår de skulle ringe 112. Når du ringer 112 i Region Hovedstaden, så får du jo også en sygeplejerske i røret, når det handler om sygdom og tilskadekomst, siger Hanne Lindholdt.
- Hvad hvis man står i en situation, hvor man er i tvivl, om det er livstruende, og man så ikke kan komme igennem til 1813?
- Jamen hvis man mener det er akut livstruende, eller man er svært tilskadekommen, så skal man trykke 112.
Læge: 1813 kaos kan koste menneskelivHanne Lindholdt kommer med flere konkrete eksempler på, hvornår borgerne skal benytte 1813.
- Hvis du for eksempel sidder og har vredet om på en fod 1. januar og er i tvivl, om den er brækket, så ville du jo inden 1. januar være kørt på en skadestue eller akutmodtagelse. Der skal du i stedet ringe 1813, siger Hanne Lindholdt.
Hvis du enten er kommet til skade, eller der opstår akut sygdom uden for din egen læges åbningstid, skal du altså ringe 1813, fortsætter hun. Du skal også ringe 1813, hvor du ellers ville være taget på skadestuen førhen.
- Det gode ved det her er, at du kun behøver at huske to telefonnumre. Du skal huske 1813, og så skal du huske 112 ved akut livstruende sygdom eller tilskadekomst, siger Hanne Lindholt.
Kaput-telefon 1813: Der mangler masser af læger- Hvad gør man hvis ens barn græder og græder og har 40 i feber. Er det så 112 eller 1813?
- Så skal du ringe til din egen læge, hvis det er mellem kl 8 og 16 på hverdage. Men hvis dit barn er svært at komme i kontakt med og uklart, så kan man trykke 112. Børn kan jo godt have 40 i feber på grund af influenza osv.
Men hvad hvis det er uden for egen læges åbningstid?
- Så ringer du 1813. Det vi kan gøre nu, i forhold til tidligere, er, at vi kan booke en tid til dig på akutklinikkerne og akutmodtagelserne.
- Det betyder, at hvis du for eksempel har vredet om på din fod, så kan du vente derhjemme i stedet for at vente 4-5 timer på skadestuen, hvis der er travlt. Vi kan booke en tid til dig, og vi kan også fortælle dig, hvor der er kortest ventetid, siger Hanne Lindholdt.
Man kan dog også stadig køre direkte til skadestuen/akutmodtagelsen, hvis man er i den situation.
- Men man kommer ikke foran i køen, hvis det vurderes, at man kan vente, siger Hanne Lindholdt.