Sundhedschefer: Læger bidrager for lidt til samarbejde

Praktiserende læger ved ikke nok om den kommunale sundhedsopgave, mener et flertal af sundhedscheferne.

Den hurtige hjemsendelse fra sygehuset er en del af den nye virkelighed i kommunerne, men hverken de kommunale sundhedsmedarbejdere eller de praktiserende læger er tilstrækkeligt oppe i omdrejninger til at klare den nye situation.

Det mener et flertal af landets sundhedschefer ifølge en undersøgelse i kommuneforeningen KL's nyhedsmagasin, Momentum.

57 procent af de adspurgte sundhedschefer er af den opfattelse, at de praktiserende læger ved for lidt om de kommunale opgaver og tilbud på sundhedsområdet.

Samtidig kritiserer et flertal af sundhedscheferne både nyuddannede sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter for at halte bagefter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi samarbejder med 25 læger i vores kommune, og alene det at komme igennem til dem er vanskeligt, siger sundhedschef Ulla Callesen fra Høje-Taastrup Kommune.

- De er jo søde og rare, men den samarbejdende sundhedstrekant, der skal være mellem sygehuse, kommuner og borgernes egen læge, er skæv, fordi den praktiserende læge ikke bidrager ligeværdigt, siger hun til Jyllands-Posten.

Ulla Callesen peger på, at lægerne er for hurtige til at indlægge patienter, som de selv kan håndtere, og at lægerne er svære at hive ud til lægebesøg i hjemmene.

I Ældre Sagen genkender underdirektør Michael Teit Nielsen problemerne. Han hæfter sig ved, at moderne ældrepleje stiller helt nye krav til sundhedsmedarbejdere, praktiserende læger og sygehuse.

- Kommunerne er gået i gang med det nye med at forebygge indlæggelser og træne de ældre til at klare mere selv - men uden at have personalet med, siger han til Jyllands-Posten.