Dyr ferie: Handikappede tvinges til at betale for personalet

Kommuner bryder loven: Tvinger handikappede til at betale for personalets løn og mad, hvis de vil på ferie. Alligevel vil socialministeren ikke blande sig i ulovlighederne

Mette Bertelsen, 43, fra Køge måtte betale 12.500 kroner til personalets løn og rejseudgifter for at komme fem dage i sommerhus i Jylland. (Foto: Linda Johansen)
Mette Bertelsen, 43, fra Køge måtte betale 12.500 kroner til personalets løn og rejseudgifter for at komme fem dage i sommerhus i Jylland. (Foto: Linda Johansen)

HJÆLP OS: Har du oplevet lovbrud eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Hvis du er udviklingshæmmet og ønsker at komme på sommerferien eller bare besøge din familie, skal du have penge.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at på trods af at det er ulovligt, tvinger 56 af landets 98 kommuner udviklingshæmmede til at betale for pædagogernes løn, mad og rejseudgifter, hvis de skal væk fra institutionen.

- Det er vildt kritisabelt. Jeg kan slet ikke forstå, at sådan noget kan lade sig gøre, siger Sytter Kristensen, formand for de udviklingshæmmedes landsorganisation, LEV, og fortsætter:

Ferieregning: Mette betalte 12.500 kroner for kommunens ansatte

- Det er tre en halv måned siden, jeg rejste problemstillingen første gang over for ministeren. Jeg bliver dybt krænket over, at ministeren ikke siger, at det her er et problem, som man kan tage fat i med det samme

Normalt, når man bryder loven, bliver man straffet, men det gælder ikke for kommunerne.

- Kommunerne bliver belønnet for deres lovbrud, for der er ikke nogen bagudvirkende betaling, hvis man klager over dem, siger Sytter Kristensen.

Hun fortæller, at det er meget sjældent, at der bliver klaget over lovbruddet. Dels fordi den enkelte beboer ikke selv har en stemme. Det er heller ikke altid de pårørende klager, da alternativet ofte er, at der slet ikke bliver nogen aktivitet. Hun har nu sendt et rykkerbrev til socialminister Annette Vilhelmsen (SF) og håber, at hun vil gribe ind.

Socialminister: Udviklingshæmmede kan klage til Statsforvaltningen

Også lederne af de døgninstitutioner, hvor de udviklingshæmmede bor, mener, lovbruddet er et problem.

- Det er en forholdsvis udbredt problematik. Jeg har særlig hørt om den efter 2007, hvor kommunerne har overtaget ansvaret for det her område, siger Ib Poulsen, direktør for Socialt Leder Forum.

Han anerkender, at det ofte er hans egne medlemmer, der bryder loven:

- Mange ledere og pædagoger føler, at hvis de ikke bryder loven, så vil der være nogle mennesker, der ikke får nogle oplevelser her i livet.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har tænkt sig at respektere det kommunale selvstyre og vil derfor ikke gribe ind over for kommunernes lovbrud.

Hjerneskadede Jonas syltet af kommunen

- Jeg vil forvente, at kommunerne overholder loven. Det har jeg en klar forventning om, siger hun.

Hun mener dog ikke, at hun med sin passivitet giver kommunerne friløb til nye lovbrud.

- Jeg giver ikke friløb til, at man bryder loven, men vi har et kommunalt selvstyre herhjemme. Kommunerne må ikke bryde loven, og det, de gør, er ikke lovligt.

HJÆLP OS: Har du oplevet lovbrud eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)