Se videoen: Sådan lærer du at løbe stærkt og uden skader

Fra hyggeløber til hvid kenyaner (Del 2): Dette er del 2 i en serie af blog-indlæg om min forvandling fra hælløber til forfodsløber med det ene formål at blive en hurtigere løber. I denne del får du også en gratis video med tips og tricks fra en forfods-løbeinstruktør

Følg Sundhed

Efter jeg skød min løbeblog ’Fra hyggeløber til hvid kenyaner’ i gang, har jeg fået mange reaktioner fra andre forfodsløbere og fra flere instruktører i forfodsløb. Generelt synes folk, at jeg er lidt skør, når jeg bare kaster mig ud i forfodsløb, uden at få lidt undervisning i løbestilen først. Og det kan de da have ret i…

Nåede du ikke at læse første del af bloggen, kan du læse den herunder:

Fra hyggeløber til hvid kenyaner (Del 1): 'Snydetricket' til at løbe STÆRKT!Se videoen: Sådan lærer du at løbe stærkt og uden skader

Derfor lavede jeg en aftale med Claus Rasmussen bedre kendt som ’Posemanden’, som er løbeinstruktør med speciale i forfodsløb, eller ’fladfodsløb’, som han selv kalder det.

Så en iskold torsdag formiddag var jeg i Frederiksberg Have med posemanden, hvor han instruerede mig og kom med en masse tips og gode råd. Og vi filmede det hele, for at du også kan få alle Posemandens løberåd. Videoen kan ses i toppen af denne artikel.

Posemandens dom over den hvide kenyaner
Posemanden filmede min hjemmebryggede version af forfodsløb og analyserede den. Og dommen var faktisk ikke så nedslående. Min løbestil ser ganske fornuftig ud, jeg skal bare arbejde på at blive mere kompakt i min landing. Jeg lander stadig med foden en lille smule foran min krop, i stedet for under min krop. Han gav mig nogle øvelser, som vi trænede flere gange. (Det kan du også se i videoen). Det vigtigste råd, han gav mig, var, at jeg ikke skal koncentrere mig om at sætte foden rigtigt i jorden ved landingen.

Mit fokus skal i stedet være på hurtigt at trække bagerste fod op mod balden, og så bare lade foden falde naturligt ned og lande under kroppen – helst på så flad fod som muligt. Efter en halv times tid, var min løbestil væsentligt forbedret, men for at løbestilen bliver naturlig for mig, skal jeg først øve igen og igen og igen. Så jeg er på INGEN måde forfodsløber endnu. Så i de kommende måneder venter mange timers tekniktræning.

Inden mit møde med posemanden havde jeg desuden være ude at købe nye løbesko. Min gamle løbesko havde en tyk bund med luftaffjedring, og der var en højdeforskel(drop) fra hæl til forfod på 9 mm. Det normale drop er omkring 12 mm. Men i mine nye sko, er der 0 mm forskel på hæl og forfod, og selve sålen er kun 4 mm tynd. Og der er absolut ingen luftaffjedring eller anden affjedring i dem. Det er en sko, der er lavet til ’natural running’, som forfodsløb også bliver kaldt.

Det er en sjov, barfodslignende fornemmelse af løbe i dem. Og man kan ikke lande på hælen i dem. Det gør simpelthen ondt. Så man er tvunget til at lande på samme måde, som hvis man løber i bare tæer; væk fra hælen og op på forfod/midtfod i landingen, hvorefter hælen blidt kommer ned og rammer jorden. Det kommer klart til at kræve en del tilvænning, men det samme gælder for hele min nye løbestil, så det passer jo godt sammen.

Ingen 'blandingsmisbrug'
Oprindeligt havde jeg tænkt mig at fortsætte med at løbe hælløb, og så langsomt løbe flere og flere kilometer, hvor jeg lander på forfoden, indtil jeg til sidst kunne løbe alle mine kilometer på forfoden. Men jeg har ombestemt mig. Til dels fordi man simpelthen ikke kan løbe hælløb i mine nye sko, men også fordi, at en af posemandens pointer er, at man ikke må have et ’blandingsmisbrug’ mellem løbestile.

På sin hjemmeside skriver posemanden:

”Hvis den nye stil skal sidde fast, så kan du ikke løbe "klassisk" og fladfod på samme tid - du må lave et rent snit, så kroppen kan fortrænge de gamle vaner og tage den nye stil til sig. ”

Det betyder desværre også, at jeg er gået fra at løbe cirka 45 km om ugen til at løbe cirka 10 km om ugen. Så må jeg langsomt trappe op fra de 10 km i takt med at mine muskler, sener og hjerne vænner sig til min nye kenyaner-stil. Så indtil videre, må jeg supplere min løbetræning med nogle timer på en crosstrainer i træningscenteret, og ved at cykle.

Hvor lang tid tilvænningen kommer til at tage, aner jeg ikke, men det må tage den tid, det nu tager. Det er selvfølgelig lidt irriterende i forhold til, at jeg har startnummer til VM i Halvmaraton den 29. marts, hvor jeg havde håbet på at kunne sætte ny personlig rekord. Men det må jeg nok anse som værende urealistisk nu. I stedet er mit kortsigtede mål at kunne gennemføre de 21,1 km med ren forfodsløb. Senere må jeg så arbejde på at løbe hurtigt igen, og sætte en masse nye personlige rekorder i en flot og forrygende løbestil; som den hvide kenyaner. ;o)

I en af de kommende blogs, kan du læse, hvordan en af Danmarks bedste maratonløbere skiftede fra hælløber til forfodsløber. Og hvordan han mener, at man som hyggeløber hurtigst kan komme til at løbe nogle bedre tider...

Læs mere på posemandens hjemmeside (eksterne links):

Fem fejl ved forfodsløb – del 1

Fem fejl ved forfodsløb – del 2

Steffan Kærulf Frandsen

Alder: 35 år

Højde: 178 cm

Vægt: 70 kg

Denne blog handler om min mission; at blive en hurtigere og mere udholdende løber ved at løbe som kenyanerne; med forfodslanding i stedet for hællanding.

Jeg er journalist på Ekstra Bladet, har fire hyldemeter kogebøger i stuen og kælderen fuld af vin. Jeg ELSKER god mad. Men heldigt nok elsker jeg også at løbe, så det forhindrer, at jeg får alt for meget sul på sidebenene.

Jeg løber cirka 4 gange om ugen og har deltaget i en del motionsløb. Jeg vil gerne være hurtigere, men da jeg også er far til en dreng på 3 år, har jeg hverken tid eller lyst til at bruge al min tid på løb. Så derfor håber jeg, at min forvandling til forfodsløber vil gøre mig til en hurtigere og mere udholdende løber – uden at jeg skal tabe mig eller løbe flere trænings-kilometer. Jeg håber, at forfodsløb er et ’snydetrick’, der kan gøre mig til en hurtigere løber.

Mine bedste løbetider (Hælløb):

5 km: 18.50 (2013)

10 km: 39.13 (2013)

Halvmaraton: 1.25.46 (2013)

Maraton: 3.18.55 (2011)

 

Mine bedste løbetider (Forfodsløb):

5 km: Har ikke ikke prøvet med min nye løbestil

10 km: 38.13 (Sat undervejs i halvmaratonløb) (2014)

15 km: 58.53

Halvmaraton: 1.23.57 (2014)

Maraton: Har ikke ikke prøvet med min nye løbestil

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde