Har du haft lignende oplevelser med lykkepiller? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)
Det var sandsynligvis de lykkepiller, en 20-årig mand fik udskrevet efter en otte minutter lang telefonsamtale med lægen, der drev ham til at tage sit eget liv mindre end to uger senere.
Det har Patientskadeankenævnet meldt ud i en opsigtsvækkende afgørelse, skriver tv2.dk.
Den 20-årige Danilo Terrida begik selvmord i oktober 2012 - 11 dage efter han var startet på pillerne. Og det skete altså sandsynligvis som en bivirkning af pillerne, lyder det.
Mere skade end gavn
Afgørelsen er en 'murbrækker' i opfattelsen af lykkepiller, siger Peter Gøtzsche, professor leder af Cochrane Centeret på Rigshospitalet.
- Jeg har fulgt sagen, og jeg synes afgørelsen er korrekt. Jeg håber, den får stor betydning, fordi både Lundbeck og andre firmaer i årevis har benægtet, at disse præparater kan føre til selvmord, siger han til TV 2.
- Det er meget vigtigt, at der nu er et tilfælde, hvor Patientskadeankenævnet anerkender at pillen er årsagen til selvmordet. Det kan være en murbrækker i opfattelsen af lykkepiller. Generelt kan man sige, at den udbredte brug af lykkepillerne gør mere skade end gavn, tilføjer han.
Syndrom fører til vold
Til Ekstra Bladet forklarer Gøtzsche, der for nylig har udgivet bogen 'Dødelig medicin og organiseret kriminalitet', at bivirkningen stammer
- Omkring 10 procent får et underligt 'aktiveringssyndrom', som kan føre til ekstrem rastløshed, hvor man har lyst til at springe ud af sin egen krop. Det er det syndrom, der kan føre til voldelige handlinger - for eksempel skoleskyderier eller selvmord, siger lægen, der er yderst kritisk over for medicinalindustrien.
- Jeg har kendskab til andre selvmord, som formentlig også er på grund af lykkepiller. Men de er aldrig blevet anmeldt, siger Gøtzsche og tilføjer, at ifølge hans research har kun 10 procent gavn af lykkepillerne.
'Jeg skulle ikke have stolet på ham'
Lægen, der udskrev pillerne, har ikke ønsket at udtale sig til TV 2, men har tidligere i forløbet - kort efter at den 20-årige Danilo Terrida havde hængt sig - udtalt til Nordjyske:
- Jeg skulle ikke have stolet på patientens forsikring om straks at søge hjælp hos en lokal læge, og derfor skulle jeg have afvist ønsket om hjælp over telefonen.
Danilo Terrida søgte hjælp 14. oktober sidste år, hvor han ringede til sin læge i Hellerup, fordi han følte sig ked af det. Otte minutter senere havde han en recept på antidepressivet Sertralin.
Sundhedsstyrelsen anbefaler ellers, at læger tager mindst to samtaler med unge under 25 år, inden de udskriver lykkepiller.
Danilo Terrida fulgte anvisningerne, men 11 dage senere valgte han at tage sit eget liv.
Har du haft lignende oplevelser med lykkepiller? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)