Annonce:
Annonce:

Patientorganisation: Kære minister, sådan løses kommunernes lovbrud

Når kommunerne bryder loven over for syge og svage, kan de ikke straffes. Det er ikke fair, mener en interesseorganisation for nogle af samfundets mest sårbare

Socialminister Annette Vilhelmsen har hidtil ikke villet give en mulighed for at straffe kommunerne, når de bryder lovgivningen mod nødstedte danskere (Foto: Sisse Dupont).
Socialminister Annette Vilhelmsen har hidtil ikke villet give en mulighed for at straffe kommunerne, når de bryder lovgivningen mod nødstedte danskere (Foto: Sisse Dupont).
Annonce:
Følg Sundhed

Når man skylder kommunen penge, er de hurtige til at opkræve dem. Men når kommunerne overtræder loven og undlader at hjælpe nødstedte borgere, kan de ikke straffes eller gøres erstatningspligtige.

- Som borger er det nærliggende at stille sig spørgsmålet om, hvorfor kommunerne er stillet bedre end vi andre. Forstået på den måde, at hvis det er den anden vej, så skal de nok kunne kræve pengene ind, siger Sytter Kristensen, der er formand for de udviklingshæmmedes talerør, Landsorganisationen LEV.

Kommunerne tjener penge på at sylte samfundets svageste

Annonce:

Fordi kommunernes ikke kan straffes og pålægges bagudrettet kompensation, bliver det faktisk en god forretning for dem at bryde lovgivningen. Hvis borgerne klager, bliver de syltet i ankesystemet, hvor de kan vente flere år på en afgørelse. Selv hvis man får medhold af Ankestyrelsen, skal kommunen ikke kompensere for de udgifter, de reelt har sparet, mens borgeren har ventet.

- Det er derfor nærliggende at tænke, at de prøver at spekulere i de meget lange sagsbehandlingstider i Ankestyrelsen. Det virker absolut ikke fair, at de kan gøre det, siger Sytter Kristensen.

Liberal Alliance: Vi vil hjælpe samfundets svageste

Hun mener, at politikerne på Christiansborg bør gribe ind og lave nogle lovændringer, så dårlig sagsbehandling ikke længere er en god forretning for landets 98 kommuner.

- Hvis vi skal have vendt det her, så bliver vi nødt til at få Folketinget til at lave nogle regler for, hvordan det her skal kunne fungere. Man kan sagtens lovgivningsmæssigt lave nogle indgreb, så der ikke er nogle fordele i det her, siger Sytter Kristensen.

LEV har sendt deres løsningsforslag på problematikken til den tidligere socialminister Karen Hækkerup (S), men dengang skete der ikke noget. Løsningsforslagene kan ses nederst i artiklen her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

De er åbenbart i fuldstændig chok - udmærket
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: