Annonce:
Annonce:

Koffein kan styrke din hukommelse

Et nyt studie viser, at koffein kan hjælpe dig til at huske bedre

Humlen i et nyt forskningsprojekt er, at koffein i begrænsede mængder kan styrke din hukommelse. Kaffebønner (billeder) indeholder koffein, som også kan fremstilles syntetisk (Foto: AP)
Humlen i et nyt forskningsprojekt er, at koffein i begrænsede mængder kan styrke din hukommelse. Kaffebønner (billeder) indeholder koffein, som også kan fremstilles syntetisk (Foto: AP)
Annonce:
Følg Sundhed

En koffeinpille kan hjælpe dig med at huske bedre, hvis du ikke jævnligt indtager kaffe eller andre koffeinholdige fødevarer. Det viser et nyt amerikansk studium foretaget af forskere på Johns Hopkins University i Baltimore i USA.

Er det her verdens stærkeste kaffe?

Ifølge BBC tog forskerne spytprøver fra forsøgets deltagere, som dernæst blev bedt om at kigge på en serie af billeder. Efter de havde kigget på billederne, fik deltagerne udleveret enten en pille med 200mg koffein, der svarer til koffeinindholdet af en stor kop kaffe, eller en placebopille.

Herefter tog forskerne spytprøver igen efter en time, efter tre timer og igen efter et døgn for at måle deltagernes koffein. Næste dag blev deltagerne i begge grupper igen bedt om at kigge på de billeder, de havde set dagen forinden.

Annonce:

Styrker evnen til at genkende
Men for at teste deltagerne havde forskerne også inkluderet en række nye billeder og billeder, der var næsten identiske med dem fra dagen før, men med små ændringer.

Og her viste det sig, at den gruppe, der havde indtaget koffein, overordnet set var bedre til at skelne mellem de mange billeder.

Forsker: Sådan doper du dig lovligt

Helt konkret var der flere fra koffeingruppen, der kunne kende forskel på de billeder, der var ændret en smule, mens de andre påstod, at billederne var identiske.

Læs hele studiet her

Det indikerer ifølge forskerne, at koffeinpillerne havde en positiv effekt på forsøgspersonernes evne til at skelne mellem nye og gamle billeder.

Koffein lader ifølge studiet til at styrke konsolideringen af testpersonernes hukommelser; altså den proces, der hjælper med at overføre informationer fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.

- Koffein ser ud til at gøre hukommelsen skarpere, men ikke nødvendigvis bedre, siger læge Ashok Jansari fra University of East London, der har læst studiet, til BBC.

Annonce:

Alt med måde
Men selvom forskerne har påvist, at koffein påvirker hukommelsen positivt, fraråder forskeren bag studiet, professor Michael Yassa, at folk straks begynder at indtage koffein i store mængder.

- Alt med måde. Vores studie viser, at 200mg koffein er gavnligt for folk, der ikke normalt indtager koffein. Men vores studie indikerer samtidig, at effekten ikke bliver mere markant ved højere doser, siger Michael Yassa ifølge BBC.

Sådan holder du dit vægttab

Michael Yassa understreger, at træerne ikke vokser ind i himlen, for koffein i overdrevne mængder kan også medføre bivirkninger.

- Koffein kan medføre bivirkninger som rastløshed og angst hos nogle mennesker. Fordelene skal vejes op mod disse risici, siger Michael Yassa.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: