Annonce:
Annonce:

Danskerne dropper solariet

Andelen af solariebrugere falder. Det gør alderen for solarie-debut også, viser nye rapporter om danskernes solarievaner

Danskerne dropper solariet, men debutalderen bliver lavere, viser nye rapporter. (Foto: Thomas Sjørup)
Danskerne dropper solariet, men debutalderen bliver lavere, viser nye rapporter. (Foto: Thomas Sjørup)
Annonce:
Følg Sundhed

Andelen af voksne danskere, der bruger solarium, er halveret på bare fem år – fra 22 til 11 procent, og blandt unge er der sket mere end en halvering. Men den positive udvikling er stagneret. Således går 15 procent af de 15-25-årige fortsat i solarium. Samtidig ser alderen for solariedebut kun ud til at blive lavere. Det viser to nye rapporter om danskernes solarievaner.

Mens det for blot fem år siden var mere end hver femte dansker mellem 26 og 64 år, der havde brugt solarium i løbet af det seneste år, er det i dag kun cirka hver tiende. Det viser nye tal fra rapporten ’Voksne danskeres solarievaner 2012’, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne står bag.

Unges solarievaner øger kræftrisiko

- Sluk Solariet-kampagnen har kørt siden 2008 og har haft en positiv effekt på danskernes solariebrug, så de nu tager mindre sol. Det glæder os meget, siger Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.

Annonce:

Unges solariebrug fortsat et problem
Denne positive tendens ses også hos de 15-25-årige. Men selv om der er sket mere end en halvering i denne aldersgruppe, er der fortsat alt for mange unge, der går i solarium, mener Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne:

- Den positive udvikling ser desværre ud til at være stagneret. Det er fortsat hver syvende mellem 15 og 25 år, som går i solarium, og det kan vi ikke være tilfredse med. Man kan nå langt med kampagner, men ikke langt nok, siger han og opfordrer til, at politikerne indfører en aldersgrænse for solariebrug på 18 år.

- De fleste andre europæiske lande har indført en aldersgrænse for unge og haft gode erfaringer med det, så vi håber, at de danske politikere snart vil gøre det samme, siger Peter Dalum.

Annonce:

Solariedebut nu under 15 år
Tallene om de unge stammer fra den anden af de to rapporter, ’Børn og unges solarievaner 2012’. Den viser også, at debutalderen for solariebrug er svagt faldende. Cirka halvdelen af de 15-25-årige nuværende og tidligere solariebrugere havde deres debut i solariet, inden de fyldte 15 år. 4 procent var første gang i solarium allerede før de fyldte 12 år.

WHO har fastslået, at uv-stråling fra solarier er kræftfremkaldende. Forskning viser, at man øger sin risiko for modermærkekræft med 20 procent, hvis man bruger solarium. Går man i solarium, før man fylder 35 år, øges risikoen med 60 procent. Risikoen for modermærkekræft stiger, jo oftere man bruger solarium.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
danmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste hus
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: