Annonce:
Annonce:

Derfor bliver vi for fede

Det er let at finde sund mad i Danmark, men alligevel er knap hver anden dansker overvægtig. Her er forklaringen

Annonce:
Følg Sundhed

En ny undersøgelse viser, at Danmark er et de lande i verden, hvor det er lettest som forbruger at få fingrene i et sundt og nærende måltid.

Men tal fra Sundhedsstyrelsen afslører bagsiden af medaljen. Hvert femte danske barn er overvægtigt, mens knap hver anden dansker har for meget fedt på sidebenene.

Summen af disse fakta er et helbredsmæssigt paradoks, som blandt andet kan forklares ved, at rigtig mange danskere har ualmindeligt travlt med arbejde, unger der skal hentes i børnehaven og konsekvenserne ved den globale opvarmning.

Undersøgelse: Overvægt får børn til at bevæge sig mindre

Det vurderer Per Brændgaard, der er uddannet cand.scient. i human ernæring og en af Danmarks mest kendte ernæringseksperter.

- Overvægt skyldes blandt andet stress, og når vi bliver stressede, påvirker det vores appetit, så vi spiser mere mad og mere usund mad, selvom den sunde mad er tilgængelig.

Annonce:

- Stress gør, at vi får meget let ved at styre udenom den sunde mad og i retning af slik, chokolade, kager, chips og den slags, fordi det virker afstressende. Det sker helt automatisk, og det er ikke noget, vi tænker over, siger Per Brændgaard til Ekstra Bladet.Stress er en vigtig årsag til, at mange danskere ofte vælger en burger fremfor en salat, vurderer Per Brændgaard (Foto: Arkivfoto/POLFOTO)
Stress er en vigtig årsag til, at mange danskere ofte vælger en burger fremfor en salat, vurderer Per Brændgaard (Foto: Arkivfoto/POLFOTO)


Usunde valg
Undersøgelsen, der er lavet af interesseorganisationen Oxfam, har kigget nærmere på, hvor i verden det er lettest og sværest at spise sundt. Danmark har sneget sig ind på en delt fjerdeplads sammen med Sverige, Østrig og Belgien.

Vi bliver kun overgået af Frankrig og Schweiz på andenpladsen, mens Holland indtager førstepladsen. Og ifølge Per Brændgaard er det ikke overraskende, at toppen af listen domineres af højtudviklede lande.

Eksperten: Fem ting du troede var sunde

- De samfund, som er højtudviklede og civiliserede, har typisk også en veludviklet fødevareindustri, hvor producenterne har lavet produkter til enhver købs- og forbrugssituation.

- Det er meget let at få afstressende mad, selvom den sunde mad samtidig er tilgængelig, vurderer han.

Annonce:

Geografisk betinget
Men selvom Danmark har fået en topplacering i Oxfarms undersøgelse, er der en historie, tallene ikke fortæller. Hvor let det er at få fat i et sundt måltid, afhænger i høj grad af, hvor du befinder dig i landet.

Per Brændgaard fremhæver, at det generelt er lettere at finde sund spise i en storby, end det er, hvis du er langt ude på landet. Desuden er der stadig nogle grupper i samfundet, der figurerer tydeligere i fedmestatistikkerne end andre.

Fire fede træningsferier

- I de undersøgelser, hvor man har prøvet at undersøge, hvorfor nogle grupper er mere overvægtige end andre, er det som regel uddannelsen, der kan forklare, hvorfor der er forskel.

- Når du får en uddannelse, får du en masse viden, og du havner i nogle interessegrupper, hvor sundhed begynder at betyde mere for din identitet. Du begynder at gå mere op i, hvordan du bliver opfattet af de mennesker, du er sammen med, forklarer han.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at forekomsten af overvægt i Danmark er steget med 75 procent siden 1987. Stigningen er især sket hos personer med en kort uddannelse og i de yngste aldersgrupper, som dækker over danskere i alderen 16-44 år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: