Ny farlig trend blandt unge piger

Eksperter advarer mod et nyt farligt skønshedsideal blandt unge kvinder

En ny farlig trend breder sig blandt unge kvinger: Bikinibridge. Bikiniunderdelen må kun røre huden på hofterne - hvilket kræver, at pigen er sygeligt tynd, mener ekspert.
En ny farlig trend breder sig blandt unge kvinger: Bikinibridge. Bikiniunderdelen må kun røre huden på hofterne - hvilket kræver, at pigen er sygeligt tynd, mener ekspert.

Sidste år var det super trendy at have så tynde lår, at de ikke stødte mod hinanden. Det blev kaldt 'hule lår' eller ræveben. Det nye skønhedsideal blandt helt unge kvinder er at kunne lave en såkaldt bikini-bridge - eller på godt dansk en bikinibro.

Det vil sige, at når pigerne ligger på ryggen i det varme sand, må bikini-underdelen kun røre huden på hoften. Det kræver selvsagt, at pigerne er ultratynde, og nu slår eksperter alarm mod de ekstreme sundhedsidealer, som kan være direkte sundskadeligt.

Ifølge Steen Andensen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS, er det især problematisk, når kendte kvinder 'poster' billeder på Facebook og Instagram af deres ultratynde kroppe kun iført bikini.

- Det er et problem, fordi f.eks. kendte kvinder er rollemodeller for andre unge kvinder, og hvis man har dårligt selvværd, kan man tro, at hvis man bare er ultratynd lige som dem, får man succes, siger Steen Andersen.

Spisesforstyrrelse starter med en slankekur
- Spiseforstyrrelser starter altid med en slankekur, og den her trend risikerer at få unge piger til at sulte sig, og det er farligt for kroppen. Bl.a. risikerer ens indre organer at tage skade, siger Steen Andersen.

LMS har medlemmer indenfor alle former for spiseforstyrrelser, men fælles for dem er, at der går meget lang tid, før det går op for dem, at de ikke er så sunde, som de tror, men at de i virkeligheden har et alvorligt problem.

- Når de sulter sig, er det dels et spørgsmål om at vise, at de har kontrol, men det kan også skyldes identitetsproblemer. 12-13 årige piger kan få identitetsproblemer, fordi de måske ikke bryder sig om det, der sker med deres krop, og måske kigger de på deres mor og mormor og vil gøre alt, hvad de kan, for ikke at komme til at ligne dem, siger Steen Andersen.

- Er det et problem, at medierne skriver om trends som f.eks. bikini-bridge?

- Nej, det er det ikke. Man får ikke folk til at skade sig selv, fordi man skriver om det. Men det er et problem, hvis medierne viser billeder af kendte kvinder, som er hoppet med på de her trends, uden at forholde sig kritisk til, hvor farligt det er. Det er farligt at forherlige den livsstil, som kan føre til spiseforstyrrelse, siger Steen Andersen, som opfordrer forældrene til at være meget opmærksomme på, om deres børn pludselig begynder at krympe.

- Forældrene skal holde øje med deres børn, og de skal holde øje med Instagram og Facebook. Hvis deres døtre interesserer sig for billeder af den her karakter, skal de reagere på det, siger Steen Andersen.