Dukan-diæten kan give nyreskader

En protein-rig kost som den populære Dr. Dukan-diæt øger risikoen for at udvikle nyresygdom

Dr. Dukan kuren, som bl.a. indeholder store mængder protein, kan give nyreskader, viser forsøg på rotter. (Foto: Carl Henrik)
Dr. Dukan kuren, som bl.a. indeholder store mængder protein, kan give nyreskader, viser forsøg på rotter. (Foto: Carl Henrik)

En protein-rig kost som den populære Dr. Dukan-diæt øger risikoen for at udvikle nyresygdom og kan have en negativ virkning på urinvejene og nyrens form.

Det viser forsøg med rotter på University of Granada, hvor forskere undersøgte effekten af en høj-protein kost. Forskerne studerede 20 Wistarrotter opdelt i to grupper. Den første gruppe blev fodret med en høj-protein kost af kommercielle protein kosttilskud svarende til, at 45 procent af kosten kom fra protein. Kontrolgruppen blev fodret med en normal protein kost på cirka 15 procent. Forsøget varede 12 uger, hvilket svarer til 9 menneskeår.

Resultaterne viste, at rotter på en høj-protein kost mistede op til 10 procent af deres legemsvægt i løbet af de 12 uger og havde nogen forbedring af deres fedt-procent.

Nyrer vokser

Men desuden var indholdet af urin citrat hos disse rotter 88 procent lavere, og urinens pH-værdi var 15 procent mere sur. Dertil kom, at deres nyrer vejede 22 procent mere, og at det netværk af kapillærer, der filtrerer blod i nyrerne var øget med 13 procent. Desuden var mesangium - en kollagen struktur, der er omgivet af disse kapillærer - vokset med 32 procent.

Læs også: Sådan undgår du yoyo-effekten

Det kan medføre alvorlige problemer som nyresten, fordi diæten drastisk reducerer urin citrat, der hæmmer kalciums salt krystallisering og urinens pH-værdi samtidig med, at urinens kalcium øges for at kompensere for den metaboliske surhedsgrad forårsaget af overskydende protein.

Læs også: Undersøgelse afslører 4 årsager til at du ikke taber dig

Resultaterne får undersøgelsens hovedforfatter, Dr. Virginia A. Aparicio fra Institut for Fysiologi på Granada universitet til at understrege behovet for nøje at overvåge alle på en høj-protein kost. Dukan-diæten og andre, som kan medføre alvorlige langsigtede skadelige virkninger, hvis uundersøgelsens resultater også gælder for mennesker.

Hun advarer om, at de negative virkninger af høj-protein kost på nyrerne afhænger af tilstedeværelsen af andre næringsstoffer i kosten.

Læs også: 10 overraskende madvarer, der kan slanke dig

- Store mængder frugt og grønt mindsker risikoen for nyresten - sandsynligvis på grund af deres høje indhold af kalium og magnesium, som kompenserer for surhedsgraden i høj-protein kost, siger dr Aparicio.