Fødevarestyrelsen indfører max-grænser for, hvor meget salt der må være i kød og fiskeprodukter. Det betyder, at flere spegepølser nu mister det attraktive nøglehulsmærke, som vejleder danske forbrugere til at træffe sundere valg.
Ifølge Foodculture.dk kan spegepølserne – f.eks. trestjernet salami – ikke overholde de nye krav.
Tidligere har der kun været krav til indholdet af fedt, men med de nye regler vil f.eks. tre-stjernet salami være nødt til at fjerne mærket fra emballagen.
Nul Nøglehul på alle Arlas oste- Jeg har svært ved at se vores spegepølser have nøglehulsmærket i fremtiden. Det er nødvendigt med en fermenteringsproces, når man laver spegepølse, og her er salt helt afgørende, og vi synes da, det er ærgerligt, at man på den måde mister en hel kategori i nøglehulsmærket, siger Marianne Fuglsang, kvalitetschef i pålægsproducenten 3-Stjernet, til Foodculture.dk.
Flere undersøgelser viser, at danskerne af helbredsmæssige årsager bør sænke deres forbrug af salt, og det er en af årsagerne til, at Fødevarestyrelsen vil ændre reglerne for, hvornår producenterne må smykke sig med nøglehulsmærket.
Fødevareministeren: Vi tager det alvorligt- Der er grupper, der ikke er med, fordi det ikke hører til i en sund kost. Spegepølser kan man spise engang imellem, men det behøver ikke nøglehulsmærkes. Hvis produktet har lavt fedtindhold, kan man anmærke det på andre måder. Eksempelvis med ernæringsanprisninger eller som et produkt med mindre fedtindhold, hvis det indeholder 30 pct. mindre fedt end andre tilsvarende produkter, siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen, til Foodculture.