Danske hospitaler giver dig kokain – uden du ved det

Hvert år bruger lægerne et lille kilo kokain under næseoperationer i Danmark, helt lovligt

Det er sådan, vi normalt ser billeder af kokain. Men stoffet bruges også helt legalt til behandling af danske patienter. (Foto: Casper Dalhoff)
Det er sådan, vi normalt ser billeder af kokain. Men stoffet bruges også helt legalt til behandling af danske patienter. (Foto: Casper Dalhoff)
Følg Sundhed

TIP OS: Har du erfaringer om kokain i Danmark? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

På gaden koster det 500 kroner for et gram - og hvis du bliver opdaget - flere år i spjældet.

Men på danske hospitaler er kokain et helt legalt stof, som regelmæssigt bruges til næseoperationer landet over.

- Vi bruger kokain, fordi det virker lokalbedøvende og trækker blodkarrene sammen i næsen.

- Dermed er der mindre blod, når vi opererer, og det gør hele proceduren mere sikker. Men det er i små mængder, forsikrer Troels G. Nielsen, der er overlæge på Øre-, Næse- og Halsklinikken på Nordsjællands Hospital, Hillerød.

- Er der nogen risiko ved det?

- Det har vi aldrig oplevet, forklarer Troels Nielsen til Ekstra Bladet.

NORGE: Sygehuse brugte flere kilo kokain

Faktisk får de bedøvede patienter aldrig besked om, at de har fået en ’gratis’ omgang sne betalt af det offentlige, fortæller overlægen:

- De får jo heller ikke får besked om, hvilke typer af bedøvelsesmiddel, vi bruger under andre operationer. Det er meget normalt, lyder forklaringen fra Troels Nielsen.

Pusher Street-aktion: Så meget hash fandt politiet

Ekstra Bladet har været i kontakt med andre ØNH-klinikker og sygehusapoteker, der bekræfter brugen af kokain under operationer. Det er for eksempel ved fjernelse af polypperne og andre bihuleoperationer, at lidt englestøv kan gøre operationen nemmere.

Coke-dråber
Nordsjællands Hospitals ’pusher’ er Region Hovedstadens Apotek. Her sælges kokainen i flydende form som næsedråber.

- Vi sælger cirka 1000 flasker á 10 ml på et år til hospitalerne i Hovedstaden. Der er 0,4 gram kokain i hvert flaske, så det er rundt regnet 400 gram kokain, vi sælger på et år, fortæller apoteker Lars Nielsen og tilføjer, at hver flaske koster 200 kroner.

Det giver en salgspris på netop 500 kroner pr. gram kokain – præcis det samme som den ulovlige variant koster på gadeplan.

Men det er – selvfølgelig – ikke nede fra hjørnet, at apoteker Lars Nielsen køber lægemidler ind:

- Kokain er et såkaldt ’magistrelt produkt’, hvilket betyder, at det ikke er et officielt godkendt lægemiddel i Danmark. Derfor bliver det specialfremstillet, enten af os selv eller på et privat apotek, siger han.

Et gammelt lægemiddel
Ifølge Statens Serum Institut, der holder opgørelse med medicinforbruget i Danmark, sælges der årligt lidt under et kilo kokain til sygehusene i Danmark. Der er altså stadig meget langt op til de 623 kilo morfin, sygehusene brugte i 2012.

Til sammenligning konfiskerede politiet 42 kilo kokain i 2012, viser den seneste opgørelse.

Og ifølge apoteker Lars Nielsen er der ingen grund til at frygte det hvide pulver, hvis du en gang i fremtiden stikker næsen frem på et af landets sygehuse:

- Kokain er et lægemiddel, som har været brugt i mange, mange år. I hvert fald det meste af det 20. århundrede. Lægerne ved, hvad de gør.

TIP OS: Har du erfaringer om kokain i Danmark? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Fiduskunst og magistervrøvl