Anklage: Børns Vilkår hjælper kun normale børn

Børnenes egen interesseorganisation, Børns Vilkår, hjælper ikke udviklingshæmmede børn. Det er diskrimination, mener flere handicaporganisationer

Andre Ljungberg fra Odense Kommune blev mod sin vilje tvangsflyttet fra sin plejefamilie og placeret på en døgninstitution for udviklingshæmmede. Børns Vilkår ville ikke hjælpe Andre på grund af hans handicap. Og Odense Kommune, hvor Andre bor, mente ikke, at det var nødvendigt at holde den obligatoriske børnesamtale med Andre - ligeledes med en begrundelse i hans handicap (Foto: Ole Frederiksen).
Andre Ljungberg fra Odense Kommune blev mod sin vilje tvangsflyttet fra sin plejefamilie og placeret på en døgninstitution for udviklingshæmmede. Børns Vilkår ville ikke hjælpe Andre på grund af hans handicap. Og Odense Kommune, hvor Andre bor, mente ikke, at det var nødvendigt at holde den obligatoriske børnesamtale med Andre - ligeledes med en begrundelse i hans handicap (Foto: Ole Frederiksen).

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Hvis et barn kommer i klemme i en forældrekonflikt eller behandles urimeligt af myndighederne, kan det have svært ved at råbe op alene. Heldigvis er danske børn så priviligerede, at de har deres egen interesseorganisation, Børns Vilkår, der kan sørge for, de får støtte, og deres stemme bliver hørt.

Men nu viser det sig, at det kun er normale børn, der kan få hjælp af Børns Vilkår. Børn, der har svært ved at give udtryk for deres ønsker, eksempelvis fordi de har pådraget sig en hjerneskade eller er født udviklingshæmmede, kan ikke få hjælp.

16-årige André er ikke klog nok til at få hjælp af Børns Vilkår

Det er unfair, mener flere handicaporganisationer:

- Hele begrundelsen for afvisningen for at hjælpe barnet er barnets handicap. Det er en form for diskrimination, siger Thomas Gruber, politisk konsulent i de udviklingshæmmedes talerør, LEV.

Endelig hjælp til syge Karoline

Handicappede børn har også ønsker
Børns Vilkårs forklarer selv, at der er en god grund til forskelsbehandlingen. De fortæller, at nogle børn kan være så handicappede, at de ikke i er i stand til at udtænke eller formulere tydelige ønsker for deres behov og fremtid. Organisationen mener derfor, at forældrene og kommunen har et ansvar for at sikre, at børnenes ønsker bliver opfyldt.

Det argument køber Danske Handicaporganisationer ikke:

- De her børn har det samme ønske for et trygt og godt liv som alle andre mennesker. De har måske bare sværere ved at kommunikere det ud, siger Thorkild Olesen, næstformand i Danske Handicaporganisationer.

Kommune: Uden diagnose hjælper vi ikke Karoline

Ikke rimeligt
Thorkild Olesen forklarer, at mange handicappede børn ofte har resursesvage forældre, der kan have svært ved at kæmpe for deres sag. Børnene risikerer derfor at blive overladt til kommunerne, og her har handicappedes behov ikke altid førsteprioritet. Blandt andet har Ekstra Bladet dokumenteret, at Odense Kommune ikke holder obligatoriske børnesamtaler med børn over 15 år, der er udviklingshæmmede.

- Som det er nu, risikerer vi, at de børn, der er bedst til at kommunikere, får hjælp, mens de, der er dårligst stillede, bliver glemt af samfundet. Det er jo ikke helt rimeligt, slår Thorkild Olesen fast.André er en af de unge, der ikke kan få hjælp af Børns Vilkår. Efter Børns Vilkår afviste ham, måtte den 16-årige dreng sætte sin lid til at Odense Kommune ville høre på ham i den obligatoriske børnesamtale. Men den blev heller ikke afholdt. Kommunen vurderede nemlig, at den på grund af André handicap var unødvendig (Foto: Ole frederiksen).
André er en af de unge, der ikke kan få hjælp af Børns Vilkår. Efter Børns Vilkår afviste ham, måtte den 16-årige dreng sætte sin lid til at Odense Kommune ville høre på ham i den obligatoriske børnesamtale. Men den blev heller ikke afholdt. Kommunen vurderede nemlig, at den på grund af André handicap var unødvendig (Foto: Ole frederiksen).
Både LEV og Danske Handicaporganisationer foreslår, at Socialministeriet går i dialog med Børns Vilkår. Ministeriet donerer i 2014-15 4,5 millioner kroner til foreningen og bør derfor have en vis indflydelse på, hvordan skattekronerne bliver brugt.

- Jeg synes, at Børns Vilkår skal sætte sig ned sammen med Socialministeriet og sige, at vi har en udfordring her og finde ud af, hvordan de løser den. Det er i øvrigt en dialog, som vi meget gerne vil deltage i, siger Thomas Gruber fra LEV.

Minister vil opfordre kommunerne til at overholde reglerne

Hos Børns Vilkår erkender de, at handicappede børn lige nu har et problem, men de mener ikke selv, de er den rette organisation til at løse det:

- Børns Vilkår er grundlagt på et princip om, at vi tager børnenes perspektiv. Både bisidderordningen og børnetelefonen er et sted, hvor vi lytter og rådgiver børnene med udgangspunkt i deres ønsker, forklarer Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår, og fortsætter:

- Hvis man ikke kan have dialogen i bisidderordningen, så må man se, hvilke andre muligheder der er. Der er jo forældre og kommunen, der også har et ansvar, slår han fast.

Odense Kommune: Normal eller handicappet - det er som pærer og bananer

HJÆLP OS: Har du oplevet svigt eller mangel på hjælp i din kommune? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter