Dårlige kræftprøver: Læger tjener på deres eget sjusk

Region Hovedstaden betaler årligt 700.000 kroner ekstra til gynækologer, der tager dårlige vævsprøver

Skatteyderne betalte på et halvt år en gynækolog 72.000 kroner for at tage sine vævsprøver om. Foto: Lærke Posselt
Skatteyderne betalte på et halvt år en gynækolog 72.000 kroner for at tage sine vævsprøver om. Foto: Lærke Posselt

TIP OS: Har du prøvet at få lavet prøver hos lægen flere gange på grund af sjusk? Send din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Det kan være en rigtig fin forretning at sjuske med gynækologiske indgreb. Årligt betaler Region Hovedstaden nemlig flere hundrede tusinde kroner til gynækologer, som er nødt til at gøre deres arbejde om.

Når der opstår mistanke om, at en kvinde har forstadier til livmoderhalskræft, bliver hun henvist til en gynækolog, som tager et udskrab af væv fra hendes livmoderhalskanal.

Du må ikke kende sjuskede gynækologer

Men Ekstra Bladet kunne i går afsløre, at kvaliteten af disse såkaldte cervixskrab svinger helt ekstremt.

Fra sommeren 2012 til sommeren 2013 betød det, at de privat-praktiserende gynækologer i Region Hovedstaden måtte tage omkring 1400 prøver om. Det måtte regionen - og i sidste ende skatteyderne - betale de sjuskede gynækologer 700.000 kroner for.

- Det er selvfølgelig uheldigt, men det tror jeg ikke, man kommer udenom. Når vi har så mange behandlinger, så vil der ske fejl, og du kan ikke afgøre, hvad der skal og ikke skal betales, mener Karin Friis Bach (R), formand for regionens sundhedsudvalg.

Hun peger i stedet på, at den eneste måde at nedbringe udgiften er ved at sikre, at gynækologerne bliver bedre til at tage prøverne.

Afsløring: Gynækologer sjusker med livsvigtige kræftprøver

Den dårligste af regionens gynækologer sendte på blot et halvt år 145 uegnede cervixskrab til patologerne på Hvidovre Hospital. De prøver skal han have 72.000 kroner for at tage om. Det mener Tine Tetzschner, formand for gynækologernes forening DFKO, er helt rimeligt.

- Der er ingen, som bevidst tager en dårlig prøve. Kvinder ser meget forskellige ud, og det kan være meget svært at foretage undersøgelsen. Det væsentlige er at nedsætte antallet af uegnede prøver hos de kolleger, som har mange uegnede prøver. Det opnår man ikke ved at stoppe betalingen.

Kræftprøver skal laves om: - Smerten er det værste

- Hvis jeg går til mekanikeren for at få lavet mine bremser, og han ikke laver dem ordentligt, så forventer jeg da heller ikke, at det er med vilje, at han ikke har gjort det, men jeg har da heller ikke tænkt mig, at han skal have betaling anden gang.

- Der er forskel på biler og mennesker. Og hvis man indfører den regel i sundhedsvæsenet, vil sygehusene og klinikkerne prøve at undgå de mest syge patienter, fordi de risikerer at blive straffet for fejl, der ikke altid kan undgås, siger Tine Tetzschner.

TIP OS: Har du prøvet at få lavet prøver hos lægen flere gange på grund af sjusk? Send din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)