Annonce:
Annonce:

Forskere: Vi spildte millioner på influenzamedicin

Danmark og andre vestlige lande købte for millioner af kroner medicin imod svineinfluenza - nu konkluderer forskere, at det var penge ud af vinduet

Vestlige lande har bruge millarder af kroner på influenzamedicinen tamiflu. Nu siger forskere, at pengene er spildte. (Foto: Michael Probst)
Vestlige lande har bruge millarder af kroner på influenzamedicinen tamiflu. Nu siger forskere, at pengene er spildte. (Foto: Michael Probst)
Annonce:
Følg Sundhed

Da svineinfluenzaen i 2009 spredte skræk og rædsel i det danske lande hed frelserne tamiflu og relenza.

World Health Organisation rådede på det tidspunkt lande til at opkøbe lagre af de to typer medicin, som skulle kunne forebygge og behandle influenza. Den melding fik vestlige lande til at bruge millarder af kroner på medicinen.

Allerede da frygten for fugleinfluenza spredte sig i 2005, brugte Danmark 67 millioner kroner på tamiflu, og WHO's udmelding nogle år senere fik den daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen til at købe yderligere ind til det danske lager af tamiflu. Siden har der meget diskussion om lægemidlerne, som kritikere mener, er stort set uden effekt.

Annonce:

Og i dag smider engelske forskere yderligere brænde på det bål. De har nemlig udgivet et studie i det velansete engelske tidskrift British Medical Journal. Her konkluderer de, at tamiflu maksimalt kan forkorte et influenzatilfælde med knap 17 timer - fra syv til 6,3 dage.

Livsfarligt: 53 lægemidler under mistanke

- Der er ingen måde, hvorpå disse lægemidler kan forebygge en pandemi, siger Carl Heneghan, professor på Oxford University og en af forfatterne bag artiklen, til den engelske avis The Guardian.

Samtidig med at forskerholdet vurderer, at effekten af pillerne er stort set ikke-eksisterende, så advarer de om bivirkninger i forbindelse med tamiflu. De registrerede nemlig kvalme og opkast hos patienter, der tog tamiflu. Midlet blev i nogle tilfælde også mistænkt for at foresage hovedpiner samt nyreproblemer og psykiske problemer.

Tjek selv: Denne medicin har fået en advarsel

Hos lægemiddelproducenten Roche, som står bag tamiflu, afviser man forskernes konklusioner. Her fastholder man tamiflus effekt.

- Rapportens metode er ofte uklar og upassende, og deres konklusioner kan have en alvorlig effekt på folkesundheden, siger Daniel Thurley, Roches medicinske chef i Storbritannien.

- Vi forsvarer brugen af tamiflu både til behandling og forebyggelse, siger Thurley og påpeger, at et studie i det medicinske tidskrift Lancet konkluderede, at tamiflu redder liv.

Det er lægemiddelgiganten GlaxoSmithKline, der står bag relenza. Også her afviser man kritikken.

- Vi tror fortsat på data fra kliniske forsøg, som viser relenzas effekt imod influenza, siger en talsmand for firmaet til The Guardian.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: