Nye choktal: Så mange piller tager danskerne

Her er danskernes pilleforbrug: Over 600.000 danskere er på kolesterolmedicin og 438.000 er på lykkepiller

Vores forbrug af kolesterolsænkende medicin er ofte udsat for stor kritik, fordi eksperter mener, at en stor del af de danskere, der tager pillerne, slet ikke har brug for dem. (Foto: colourbox.com)
Vores forbrug af kolesterolsænkende medicin er ofte udsat for stor kritik, fordi eksperter mener, at en stor del af de danskere, der tager pillerne, slet ikke har brug for dem. (Foto: colourbox.com)
Følg Sundhed

HJÆLP OS: Endte du i misbrug af de populære piller? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Vi er stadigvæk meget glade for vores lykkepiller, ADHD-medicin og kolesterolsænkende lægemidler.

Det viser spritnye tal fra Statens Serum Institut, som netop har offentliggjort statistik over danskernes forbrug af lægemidler i 2013.

På grafikkerne her på siden, kan du se de seneste ti år udvikling af danskerne forbrug af nogle af de større medicingrupper.

Grafik: Sådan udvikler forbruget sig målt på antallet af personer, der tager flere af de mest populære midler. Se grafik i fuld størrelse her

Vanvidsrekord: 250.000.000 piller

Vores forbrug af kolesterolsænkende medicin er ofte udsat for stor kritik, fordi eksperter mener, at en stor del af de danskere, der tager pillerne, slet ikke har brug for dem.

Alligevel viser de nye tal, at vores forbrug fortsat er stigende. I 2013 blev der nemlig udskrevet 255 millioner doser kolesterolsænkende midler. Det er over fem procent mere end i 2012.

De mange piller blev udskrevet til 616.000 danskere, hvilket er det samme antal brugere som i 2012.

Grafik: Sådan udvikler forbruget sig målt på antallet af personer, der bruger midlerne - index 100 i år 2004. Se grafik i fuld størrelse her

Advarer mod kolesterol-medicin til ældre: Men hver tredje får det

Forbruget af ADHD-medicin bliver også ofte kritiseret blandt andet fordi langtidsbivirkningerne af lægemidlerne er ukendte.

Her er forbruget begyndt at flade ud, men det er fortsat stigende. Således fik 39.047 danskere i 2013 udskrevet ADHD-medicin, hvilket er små to procent mere end i 2012.

Disse personer tog i øvrigt 16 millioner piller - 3,4% mere end i 2012.

Grafik: Sådan udvikler forbruget sig målt på antallet af doser medicin, danskerne bruger af midlerne - index 100 i år 2004. Se grafik i fuld størrelse her

Gambler med børns helbred

Vores forbrug af lykkepiller er dog begyndt at knække. Både antallet af slugte piller og personer på antidepressiv medicin er nemlig faldet med over tre procent.

Det betyder, at 438.911 personer i 2013 i alt fik udskrevet 161 millioner doser antidepressiv medicin.

Den lægemiddelgruppe, der har oplevet den klart største stigning, er de receptpligtige svagt smertestillende piller. Men det har en naturlig forklaring, oplyser Statens Serum Institut. Stigningen på omkring 40 procent i antallet af brugere skyldes nemlig, at store pilleglas med Panodil, Pamol og andre paracetamol-midler i 2013 kom på recept.

HJÆLP OS: Endte du i misbrug af de populære piller? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time