Annonce:
Annonce:

Svigter døende med de 'forkerte sygdomme'

Døende kræftpatienter får massiv støtte af lægerne mens patienter med KOL og hjertesygdom oftere dør alene med smerte og frygt

Hospitaler mangler viden og resurser til at give døende hjerte- og KOL-patienter en god afslutning på livet (Foto: Steve Prezant).
Hospitaler mangler viden og resurser til at give døende hjerte- og KOL-patienter en god afslutning på livet (Foto: Steve Prezant).
Annonce:
Følg Sundhed

HJÆLP OS: Ved du haft oplevelser med den smertelindrende behandling i Danmark? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

I sundhedsvæsnet bruger man mange resurser på at hjælpe børn til verden og holde patienter i live gennem behandling og operationer. Men når danskere med hjertesvigt, KOL eller anden alvorlig sygdom er ved at dø, får de sjældent den hjælp, de behøver, til en værdig død.

Etisk Råd: Dødshjælp må ikke lovliggøres

Det mener flere store patientorganisationer, som Ekstra Bladet har talt med. I Danmark er den smertelindrende indsats, også kaldet palliativ behandling, nemlig primært noget, som er forbeholdt kræftpatienter, mens andre store patientgrupper i højere grad må klare sig uden hjælp. Det viser en rapport, som Lungeforeningen har lavet.

Annonce:

- Jeg mener ikke, den nuværende palliative behandling af KOL patienter er god nok, når 96 procent af alt den specialiserede palliative indsats går til kræftpatienter, siger Nicolai Kirkegaard, senior projektleder hos Danmarks Lungeforening, og fortsætter:

- Vi kan samtidig måle i den undersøgelse, vi har lavet, at behovet hos KOL patienter er på samme niveau eller måske endda større end hos lungekræftpatienter.

Fem danskere venter på at få lov til at dø

Lungeforeningen anslår, at op mod 400.000 danskere har KOL, en sygdom hvor lungerne langsomt nedbrydes, og man til slut vil lide en langsom kvælningsdød. Denne gruppe har både behov for at få lindret smerte og håndtere frygten for døden.

Dansk kvinde død på selvmordsklinik

En anden stor patientgruppe, der savner viden og resurser til at sikre en værdig død, er Hjerteforeningen. Den har op mod 50.000 medlemmer, der lider af den livstruende sygdom hjertesvigt.

- Som det er nu, der er der en risiko for, at hjertepatienter får en dårligere afslutning på livet, siger Henrik Steen Hansen, formand for Hjerteforeningen og speciallæge i kardiologi.

Annonce:

- Der er tilsyneladende ikke tilstrækkeligt med resurser i øjeblikket, for de fleste patienter dør på hospitalet og ikke i hjemmet, som mange ønsker, siger han.

Nathan blev født som pige: Da den nye penis visnede, tog han dødssprøjte

Både Lungeforeningen og Hjerteforeningen håber, at politikerne i fremtiden vil prioritere den smertelindrende behandling højere i fremtiden, så alle alvorligt syge danskere kan få den hjælp, som de behøver til at afslutte livet på en ordentlig måde.

Den øverst ansvarlige for hospitalsvæsnet og dermed også prioriteringen af den smertelindrende behandling er sundhedsminister Astrisd Krag (SF). I et skriftligt svar til Ekstra Bladet forklarer ministeren, at alle patienter skal behandles lige - uanset sygdom:

- Palliativ behandling er for alle patienter med livstruende sygdomme. Det fremgår tydeligt af anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, og derfor regner jeg bestemt også med, at regionerne og kommunerne giver tilbuddet til dem, der har behovet. Lige meget hvilken sygdom patienterne så har.

Annonce:

Hun vil ikke gribe ind i sagen men forventer, at kommuner og regioner lever op til ders ansvar og formår at tage sig ordentligt af de døende patienter:

- Jeg vil opfordre kommuner og regioner til at sørge for at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og give det rigtige tilbud til alle patienter, uanset hvilken livstruende sygdom de har, skriver sundhedsminister Astrisd Krag.

HJÆLP OS: Har du venner eller pårørende, der overvejer at tage til udlandet for at få dødshjælp? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: