Børns Vilkår vil forbyde omskæring

Omskæring af drenge er lemlæstelse og overgreb, skriver Børns Vilkår i et høringssvar til Sundhedsstyrelsen. Foreningen vil have indgrebet forbudt

I Danmark må forældre ikke slå deres børn. Men de må gerne skære forhuden af deres søns penis. (Foto: Sita Alangkara)
I Danmark må forældre ikke slå deres børn. Men de må gerne skære forhuden af deres søns penis. (Foto: Sita Alangkara)

I Danmark må forældre ikke slå deres børn. De må ikke give deres søn lussing, og de må ikke give ham en endefuld. Men de må gerne skære forhuden af hans penis, mens han er så lille, at han ikke har nogen mulighed for at protestere.

Det er et alvorligt paradoks, mener Børns Vilkår, og lige som en lang række læger, har foreningen sendt et høringssvar til Sundhedsstyrelsen, som er ved at revidere en bekendtgørelse om omskæring af drenge.

- Vi mener helt grundlæggende, at børn har ret til at bestemme over deres egen krop, og omskæring af drenge skal forbydes, ligesom omskæring af piger er forbudt, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Forbyd omskæring af drenge

Børns Vilkår er imod alle former for omskæring af drenge, der sker uden medicinsk begrundelse, og foreningen mener, at der, når man omskærer en lille dreng, er tale om et overgreb, som både er smertefuldt og derudover også kan medføre alvorlige komplikationer.

- Indgrebet strider imod både juridiske og etiske principper, fordi det ikke kan laves om, og der er intet til hinder for, at indgrebet foretages, når drenge har nået en alder, hvor de kan tage stilling og samtykke til indgrebet på egne vegne, siger Rasmus Kjeldahl.

Venstre frygter stort mørketal om pigeomskæring

Børns Vilkår arbejder i øjeblikket med en række områder, som de mener trænger til at blive reguleret set ud fra et børneperspektiv - f.eks. tatovering og brug af solarier.

- Det er vigtigt, at vi sætter fokus på selvskadende adfærd og børns ret til at bestemme over deres egen krop. Børn har ret til at blive hørt og ytre deres mening i forhold, der vedrører dem selv, siger Rasmus Kjeldahl, som pointerer, at forældre heller ikke i religiøse anliggende har ret til at bestemme over deres børn.

- Forældres ret til at handle på deres barns vegne må vige, indtil barnet har den fornødne alder og modenhed til selv at kunne bestemme over deres egen krop, siger Rasmus Kjeldahl.