Studie: Så mange børn skydes hver dag

Tyve børn og unge under 20 år blev hver dag indlagt på USA's skadestuer med skudsår i 2009, viser ny rapport

Tyve børn og unge under 20 år blev indlagt på USA's skadestuer med skudsår i 2009, viser ny rapport (Foto: AP)
Tyve børn og unge under 20 år blev indlagt på USA's skadestuer med skudsår i 2009, viser ny rapport (Foto: AP)

I USA røg 20 børn og unge på hospitalet med skudsår hver eneste dag i 2009.

Det viser tal fra en ny undersøgelse, som forskere fra det prestigefyldte universitet Yale University har lavet for at kortlægge, hvor mange amerikanske børn der hvert år kommer til skade på grund af skydevåben.

Pistolmand i butikscenter fundet død

I undersøgelsen har forskere ifølge Los Angeles Times trukket deres tal fra en database, som er blevet fodret med informationer fra landets skadestuer.

Af tallene fremgår det også, at 90 procent af de flere end 7.000 børn og unge under 20 år, der blev indlagt med skudsår i 2009, er drenge. Blandt dem, der blev indlagt, døde 453 senere af deres kvæstelser.

Undersøgelsen når desuden frem til, at der blev indlagt ti gange flere unge afroamerikanere end hvide amerikanere.

Kan undgås
Således konkluderer forskerne, at der ryger 13 afroamerikanske mænd mellem 15 og 19 år på skadestuen med skudsår for hver hvide person i samme aldersgruppe.

Børnelæge John Leventhal fra Yale University har været med til at lave studiet, og han finder tallene foruroligende.

Vidner: Han sigtede mod os og skød

DOKUMENTATION:Læs undersøgelsen her

- Alle indlæggelserne er unødvendige, fordi det rent faktisk kan lade sig gøre at forebygge vold med skydevåben, siger han til nyhedsmediet NBC News.

Det viser sig, når statistikkerne undersøges nærmere, at 4.559 af indlæggelserne skete som følge af væbnede overfald, mens resten kan tilskrives blandt andet uheld og selvmordsforsøg.

For nemt at købe våben
NBC News har talt med Daniel Webster, som leder John Hopkins University Center for Gun Policy and Research, der blandt andet beskæftiger sig med den amerikanske våbenlovgivning.

Han fremlægger et konkret bud på, hvad der kan være en af årsagerne til de mange tragiske skudepisoder.

- Hvis du vil drikke en øl, skal du være 21. Det samme gælder, hvis du vil købe et håndvåben hos en forhandler. Men i 38 ud af 50 stater kan du købe et håndvåben af en anden privatperson, når du er fyldt 18 år, siger Daniel Webster til NBC News.

Skuddrama: Flere såret foran USA's Kongres

Sandy Hook-massakren i december 2012 er en af de værste skudepisoder i nyere tid og en af årsagerne til, at våbensituationen i USA fortsat er genstand for ophedet debat.

Under massakren gik en 20-årig mand amok med et automatvåben og en pistol på en skole, hvor han blandt andre skød og dræbte 12 drenge og otte piger i aldersgruppen fem til seks år, før han skød sig selv.