Rådgiver om sukkersyge - lønnes af Novo

Vejledninger, som 300.000 danskere med sukkersyge bliver behandlet efter, er skrevet af læger, der arbejder for Novo Nordisk

Halvdelen af de læger, som har lavet flere gældende behandlingsvejledninger for diabetes, havde samtidig økonomisk tilknytning til Novo Nordisk: Foto: Niels Hougaard
Halvdelen af de læger, som har lavet flere gældende behandlingsvejledninger for diabetes, havde samtidig økonomisk tilknytning til Novo Nordisk: Foto: Niels Hougaard
Følg Sundhed

HJÆLP OS: Kender du mere til danske lægers dobbeltroller? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Når landets 300.000 sukkersygepatienter bliver behandlet, sker det efter retningslinjer, der er lavet af læger, som samtidig arbejder for den danske insulin-gigant Novo Nordisk. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

- Det er rigtigt skidt, og det er udtryk for stor naivitet, hvis man tror, at læger, der ejer aktier i et firma eller får penge af firmaet, kan være habile i forhold til anvendelse af dette firmas produkter, siger overlæge Mats Lindberg, der er kontaktperson for organisationen Læger Uden Sponsor, til Ekstra Bladet.

Disse Novo-læger skriver diabetesvejledning

Når danske læger ønsker at arbejde for eller eje aktier i en lægemiddelvirksomhed, skal de søge Sundhedsstyrelsen om lov.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i ansøgningerne fra de 12 læger, der senere i år udgiver en revurdering af behandlingsvejledningen for type 2 diabetes.

To af dem ejer aktier i Novo Nordisk. Og halvdelen af dem arbejder for Novo Nordisk ved for eksempel at sidde som rådgivere i Novo Nordisk’ såkaldte advisory boards. Her bliver flere af dem betalt for at rådgive Novo om netop de diabetesmidler, som de samtidig er med til at skrive behandlingsvejledning om.

- Hvis man vil lave behandlingsvejledninger, skal man ikke have relationer til lægemiddelindustrien. Der er både behov for læger, der laver vejledninger og for læger, der rådgiver industrien. Men man burde ikke kunne vælge begge dele, mener Mats Lindberg.

Her sætter Novo Nordisk sine fingeraftryk

En af de læger, der er i gang med at lave den nye behandlingsvejledning er professor og overlæge Jens Sandahl Christiansen. Han har siden 2007 haft tilladelse til at arbejde for Novo Nordisk som rådgiver i et såkaldt advisory board, foredragsholder og underviser. Alligevel mener han ikke, at han er inhabil.

- Bare fordi der kan sættes spørgsmålstegn ved ens habilitet, er det ikke nødvendigvis det samme, som at der er habilitetsproblemer. I de ting jeg har haft med at gøre i arbejdsgruppen, er det min vurdering, at der ikke foreligger habilitetsproblemer, siger Jens Sandahl Christiansen til Ekstra Bladet.

Novo under anklage: Skjulte sandheden om medicin

Og hos Novo Nordisk mener Jakob Riis, der er koncerndirektør for marketing og medical affairs, slet ikke, at man kan undgå, at de læger der arbejder for Novo Nordisk også laver diabetes-vejledninger.

- Jeg kan ikke se hvem af os, der ikke skulle benytte os af de bedste læger til at besvare de konkrete spørgsmål. Jeg kan heller ikke se, at lægerne skulle have en interesse i ikke at give de bedste råd og lave de bedste behandlingsvejledninger, siger han.

Ekstra Bladets aktindsigt afslører, at Riis muligvis har ret. I hvert fald går tendensen igen hos de i alt 29 læger, der står bag de gældende behandlingsvejledninger for type 1 og type 2 diabetes samt børn med diabetes.

Halvdelen af dem havde økonomisk tilknytning til Novo Nordisk samtidig med at de skrev vejledningerne.

Læs mere i Ekstra Bladet

  • Sådan arbejder lægerne for Novo
  • Her sætter Novo sine fingeraftryk
  • Så meget betaler medicinalindustrien i timen

HJÆLP OS: Kender du mere til danske lægers dobbeltroller? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.