Vi tillader pilleselvmord

Eksperter raser: Paracetamol er et populært selvmordsmiddel. Alligevel sælger Danmark, som et af de eneste lande i Europa, pillerne i kæmpeglas.

Store pilleglas har en dokumenteret effekt på antallet af selvmord. Alligevel sælger Danmark fortsat paracetamol i glas med 300 stk. (Polfoto)
Store pilleglas har en dokumenteret effekt på antallet af selvmord. Alligevel sælger Danmark fortsat paracetamol i glas med 300 stk. (Polfoto)

Over tusind danskere forsøger årligt at tage deres eget liv med hovedpinepiller. Stort set alle andre europæiske lande, har allerede gjort de store pilleglas receptpligtige, men i Danmark kan du stadig købe 300 etk. i håndkøb. Det skriver Ugeskrift For Læger mandag.

Salget af de store pilleglas vækker bekymring blandt danske eksperter.

– Der har været en voldsom stigning i selvmordsforsøg i de sidste to årtier. Hovedpinepillerne er involveret i størstedelen af de unges selvmordsforsøg, siger Merete Nordentoft, overlæge og selvmordsforsker.

Læs også:

Piger vil begå selvmord med piller

Hun mener, det er på tide, at myndighederne forbyder de store håndkøbsmængder. I et deprimeret ungt menneskes hænder er de store mængder smertestillende medicin nemlig livsfarlig.

– Når unge beslutter sig for at begå selvmord, sker det ofte meget impulsivt. De tager, hvad de kan finde i husholdningen, og her er det et kæmpe problem, med de store pilleglas, siger Merete Nordentoft.

Sundhedsminister Astrid kragh skriver i en kommentar til Ekstra Bladet, at hun ikke tror på, at vi kan forhindre selvmordsforsøgene ved at indføre et forbud.

Læs hele temaet i avisen:

  • Sundhedsministeren: De store glas er OK
  • EB på indkøb: 900 piller på en halv time
  • Så mange tager årligt en overdosis
  • Britisk undersøgelse: Lovændring hjalp
  • Offeret: Pillerne var en nem vej ud