Annonce:
Annonce:

Bornholmske butikker gemmer slik og chokolade

De usunde varer gemmes væk og de sunde lægges frem for at gøre bornholmerne sundere.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

På mandag vil mange bornholmere pludselig vågne op i et lidt sundere samfund.

I seks supermarkeder i Nexø, Hasle og Allinge-Sandvig vil man have flyttet cola, chips og andre usunde varer fra deres normale lokkende positioner midt på gulvet og ud i hjørnerne.

I stedet vil kunderne på deres vej rundt i butikken oftere støde på fristende frugt og grønt - i Netto i Allinge vil det oven i købet være momsfrit, skriver Politiken.

Vareflytningen og momsfritagelsen er led i det hidtil mest vidtgående forsøg med såkaldt "nudging", hvor politikere og myndigheder forsøger at give borgerne venskabelige puf i den rigtige retning.

- I supermarkeder og mange andre steder bliver vi normalt puffet i retning af det usunde, siger Torben Jørgensen, professor og leder af Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse på Glostrup Hospital, til Politiken.

Annonce:

Centret hører under Region Hovedstaden og står for projektet sammen med blandt andre Aalborg Universitet og Bornholms Kommune.

- Samtidig har der været en tendens til, at vi bebrejder folk for ikke at ændre livsstil til det sundere, tilføjer forskningslederen.

Interviewundersøgelser har vist, at 80 procent af bornholmerne ville ønske, at de levede et sundere liv. De ved også, hvad der skal til, men de gør det ikke.

Halvdelen af de voksne er overvægtige, hver femte har forhøjet blodtryk og 6,5 procent har sukkersyge - alle tal markant over landsgennemsnittet.

- I 20 år har vi prøvet at flytte folk ved lægesamtaler, helbredsundersøgelser og den slags. Det virker ikke særlig godt. Nu prøver vi i stedet at flytte ting i deres hverdag, forklarer Torben Jørgensen.

Nudging som politisk virkemiddel har været brugt i udlandet i flere år, men er relativt nyt i Danmark.

Annonce:

Ikke alle er dog lige begejstrede: Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance har flere gange kaldt metoden "altfavnende, kvælende omsorg fra Big Mother-samfundet".

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: